Kirkon maahanmuuttotyön asiantuntija: hallituksen kaavailemat sanktiot paperittomien auttajille lyhytnäköisiä

Hallitus ilmoitti torstaina, että laittomasti maassa olevia koskevia rangaistuskäytäntöjä selkeytetään.

STT

Poliitikkojen pitää tutkia tarkemmin, mitä seuraa siitä, jos Suomessa laittomasti oleskelevia avustaneita ihmisiä rangaistaan teoistaan, sanoo Kirkkohallituksen monikulttuurisen työn asiantuntija Marja-Liisa Laihia.

Hallitus ilmoitti torstaina, että laittomasti maassa olevien auttajia koskevia rangaistuskäytäntöjä selkeytetään.

Laihia varoittaa, että voimakkaasti torjuva politiikka, joka kutistaa kansainvälisen suojelun oikeuksia ja väheksyy ihmisoikeussopimuksia, rapauttaa Suomen uskottavuutta länsimaisena oikeusvaltiona.

Kirkko antaa paperittomille psykososiaalista tukea siinä vaiheessa, kun turvapaikanhakija saa kielteisen päätöksen hakemukseensa. Lisäksi kirkon avustustyöntekijät tukevat henkisesti kielteisen päätöksen saaneita ennen palauttamista.

Kirkon avustustyöntekijöiden tietoon on tullut paljon tapauksia, joissa on tapahtunut tulkkausvirheitä tai on jätetty kirjaamatta hakemuksen kannalta ratkaisevia asioita, Laihia kertoo.

– Jos päätöksessä on puutteita tai virheitä, avustustyöntekijät katsovat miten oikeat tiedot saataisiin viranomaisten tietoon. Tämä ei ole rikollista toimintaa, vaan oikeusvaltion toimivuuden edistämistä, Laihia napauttaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut