Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hybridiosaamiskeskuksen toiminta alkaa Helsingissä

Osallistujamaita tässä vaiheessa 12, EU ja Nato myös mukana toiminnassa

Eurooppalaisen hybridiosaamiskeskuksen toimenkuvaa on vaikea lyhyesti kuvata. Helpompaa on määritellä, mitä keskus ei ainakaan ole: hybridisodan johtokeskus.

– Me emme pura kyberpommeja, meillä ei ole omaa aseistusta, meiltä ei lähde joukkoja mihinkään eikä täältä tehdä vastaiskuja, luettelee keskuksen johtaja Matti Saarelainen.

Ei siis operatiivista viranomaistoimintaa vaan strategista analyysiä tuottava 12 maan yhteistyöelin. Nato ja EU ovat olleet tiiviisti mukana keskuksen valmistelussa, mutta se ei ole osa kumpaakaan, Saarelainen muistuttaa.

Toimintansa aloittavaa keskusta on suitsutettu korkealta taholta konkreettisena askeleena Naton ja EU:n yhteistyössä. Jopa presidentti Donald Trump mainitsi keskuksen presidentti Sauli Niinistön Yhdysvaltain-vierailun yhteydessä. Keskuksessa on myös käynyt huomattava joukko ulkomaisia vierailta.

Suureen kansainväliseen huomioon nähden seitsemän hengen sihteeristö vaikuttaa vaatimattomalta. Saarelaisen mukaan kyse on kuitenkin vain ytimestä, joka tukeutuu monikansallisiin asiantuntijaverkostoihin ja edistää hybridiuhkien torjuntaa muun muassa tutkimuksen ja koulutuksen avulla.

 

Venäjä-tuntija tutkimusjohtajaksi

 

Saarelaisen lisäksi sihteeristöön on värvätty muun muassa Hanna Smith keskuksen tutkimusjohtajaksi. Helsingin yliopistossa työskennellyt Smith on tunnettu Venäjä-asiantuntija.

Yhtä brittiä lukuun ottamatta sihteeristö koostuu tällä hetkellä yksinomaan suomalaisista. Saarelainen odottaa keskuksen resurssien vähitellen kasvavan nimenomaan Suomen ulkopuolelta tulevan tuen ja henkilöstöresurssien myötä.

Hybridikeskuksen varsinaisiin työtiloihin Helsingin Sörnäisissä ei toimittajia ainakaan vielä perjantaina päästetty, mutta ne eivät kuulemma poikkea tavanomaisesta toimistosta.

Helsingissä järjestetään ensi viikolla hybridiosaamiskeskuksen toiminnan aloittava seminaari, jossa myös EU:n ja Naton korkean tason edustajat ovat mukana. Viralliset avajaiset ovat vuorossa 2. lokakuuta.