Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Nokian Renkaiden ex-työntekijät hyödynsivät yrityssalaisuuksia uudessa yhtiössä

Oikeus määräsi rikoksesta hyötyneelle yhtiölle yli 800 000 euroa maksettavaa.

Nokian Renkaat oli vaatinut tuomituilta myös vahingonkorvauksia, mutta käräjäoikeus hylkäsi vaateen. Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Maria Rosvall / STT

Kymmenen Nokian Renkaiden entistä työntekijää tuomittiin torstaina yrityssalaisuuksien loukkaamisrikoksista Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Oikeuden mukaan tuomitut käyttivät tiedossaan olleita Nokian Renkaiden yrityssalaisuuksia kilpailevassa liiketoiminnassa Black Donuts Engineering -yhtiössä (BDE), johon yhtä lukuun ottamatta kaikki olivat siirtyneet työskentelemään. Tuomittujen hallusta löytyi yhteensä tuhansia tiedostoja, jotka sisälsivät tietoja muun muassa kehitettävistä tuotteista ja tuotantoteknologiasta.

Tuomitut kiistivät kaikki syytteet. Kaksi heistä kertoi muun muassa, että eräs syytteissä mainittu kovalevy oli lähetetty BDE:n toimitiloihin postitse. He eivät osanneet sanoa, kuka olisi kovalevyn lähettänyt tai miksi.

Toinen miehistä myös vetosi siihen, ettei olisi heikkojen ATK-taitojensa vuoksi edes osannut kopioida kovalevyn tietoja. Oikeus katsoi, ettei automaatioinsinöörinäkin työskennelleen miehen selitys ollut uskottava.

Vahingonkorvausvaatimus hylättiin

Tuomioita tuli yrityssalaisuuden väärinkäytöstä, yrityssalaisuuden rikkomisesta ja rikkomisen yrityksestä. Rikokset tapahtuivat Pirkkalassa ja Espoossa vuosina 2010–2013.

Työntekijöistä kahdeksan tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja kaksi sakkoihin. Rangaistusten pituudet vaihtelevat puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen.

BDE:n toimitusjohtajana toiminut mies ja kaksi yhtiön hallituksen jäsentä tuomittiin lisäksi eripituisiin liiketoimintakieltoihin.

Käräjäoikeus huomioi rangaistusta mitatessaan, että tekokokonaisuus oli vakava ja yrityssalaisuuden loukkauksen kohteeksi päätyi huomattava määrä tietoa. Toisaalta oikeus katsoi, ettei yksikään vastaajista ollut vastuussa koko aineistosta.

Nokian Renkaat oli vaatinut tuomituilta myös vahingonkorvauksia, mutta käräjäoikeus hylkäsi vaateen. Oikeuden mukaan yhtiö ei pystynyt osoittamaan aiheutettua vahinkoa. Tuomitut määrättiin kuitenkin korvaamaan Nokian Renkaille oikeudenkäynti- ja asianosaiskuluina yli 600 000 euroa.

Toinen yhtiö ehti mennä konkurssiin

Oikeus tuomitsi BDE:n 300 000 euron yhteisösakkoon sekä menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 537 000 euroa. Syyttäjä oli vaatinut yhtiötä menettämään rikoshyötynä 20 miljoonaa euroa.

Jutussa oli vastaajana myös kahden tuomitun johtama yhtiö IDG International, jolta syyttäjä peräsi yhdeksän miljoonan euron rikoshyötyä. Oikeus joutui kuitenkin jättämään asian yhtiön osalta tutkimatta, koska se oli jo viime vuonna asetettu konkurssiin sveitsiläisessä oikeusistuimessa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut