Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kivihiilen kulutus kasvoi kolea alkukesän takia

Kulutus on kuitenkin neljänneksen alemmalla tasolla kuin 2000-luvun alkuvuoden kulutuksen keskiarvo.

Poikkeuksellisen viileä kevät ja alkukesä lisäsivät kivihiilen kulutusta Suomessa. Toukokuussa kivihiiltä kulutettiin 51 prosenttia ja kesäkuussa 31 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen torstaina julkaisemista ennakkotiedoista kivihiilen kulutuksesta tammi–kesäkuussa.

Ennakkotiedon mukaan koko alkuvuonna kivihiilen kulutus kasvoi kolme prosenttia viime alkuvuoteen verrattuna. Kivihiiltä käytettiin sähkön- ja lämmöntuotannon polttoaineena 1,9 miljoonaa tonnia.

Vaikka kivihiilen kulutus nousi, on kulutus kuitenkin 24 prosenttia matalammalla tasolla verrattuna 2000-luvun tammi–kesäkuun keskiarvoon.

Tilastokeskuksen mukaan kivihiilen kulutus vaihtelee Suomessa tyypillisesti kausittain sähkön- ja lämmöntarpeen mukaan. Tilastovuosien välistä eroa selittävät säästä johtuvat vaihtelut lämmitysenergian tarpeessa sekä Pohjoismaiden vesitilanne. Vesitilanne vaikuttaa sähkön pörssihintaan ja sitä kautta myös muun muassa kivihiilen kysyntään.

Kivihiili on fossiilinen energianlähde ja tuottaa palaessaan hiilidioksidia, joka on merkittävin ilmastonmuutokseen vaikuttava kasvihuonekaasu.

Lähde