"Nettikiusaaminen on yleistymässä"

Aikuiset eivät pysy perässä – kiusaaminen netissä muuttuu sitä mukaa, kun tulee uusia some-palveluja.

Christina Salmivalli. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Katri Keskitalo / STT

Kasvokkain tapahtuva sanallinen kiusaaminen on edelleen koulukiusaamisen yleisin muoto, mutta nettikiusaaminen on hienoisessa kasvussa, kertoo KiVa Koulu -ohjelman vastuullinen johtaja Christina Salmivalli.

– Näyttää siltä, että nettikiusaaminen pitää pintansa ja saattaa olla jopa hieman lisääntymään päin, jos ihan viimeisiä vuosia ajatellaan. Mutta sinänsä se on suhteessa muihin kiusaamisen muotoihin suhteellisen vähäistä.

KiVa Koulu -ohjelman teettämään kyselytutkimukseen vastanneista peruskoululaisista noin 2–5 prosenttia kertoi tulleensa nettikiusatuksi.

Nettikiusaaminen astuu yleensä mukaan kuvioon silloin, kun oppilasta on jo kiusattu muilla tavoin pidemmän aikaa, kertoo Salmivalli.

– Jos lasta kiusataan netissä, on hyvin todennäköistä, että häntä kiusataan myös muilla tavoilla.

 

Syrjimistä somessa

 

Verkkokiusaaminen tapahtuu useimmiten sosiaalisen median ryhmissä, kuten viestipalvelu WhatsAppissa tai Facebookissa, kertoo Salmivalli.

– Nettikiusaaminen muuttuu sitä mukaa, kun tulee uusia someja. Aikuiset eivät meinaa pysyä perässä siinä.

Hänen mukaansa verkkokiusaaminen on samaa vanhaa koulukiusaamista uudessa verkkoympäristössä.

– Jotakuta pidetään pilkkana ryhmässä, suljetaan kokonaan ryhmän ulkopuolelle tai jaetaan keksittyjä tai todellisia ikäviä juttuja, joilla vahingoitetaan toisen mainetta.

 

Kiusaamisen vähentämisestä vientituote

 

KiVa Koulu on Turun yliopistossa kehitetty koulukiusaamisen vähentämiseen ja ennaltaehkäisyyn pyrkivä toimenpideohjelma, josta on tullut kansainvälinen koulutusvientituote. Ohjelma on teettänyt kyselytutkimuksia piiriinsä kuuluvien peruskoulujen oppilailla vuodesta 2009.

Ohjelman keinoja kiusaamisen ehkäisemiseksi ovat muun muassa kouluissa järjestettävät ennaltaehkäisevät oppitunnit ja muut materiaalit, kuten kiusaamisesta kertovat tietokonepelit.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut