Tukholmassa aloitettiin 100-vuotiaan Suomen juhlinta – "Ikinä ei ole finnjäveliksi haukuttu"

Suomi 100 vuotta -juhlinta houkutti ruotsinsuomalaisia Kungsträdgårdeniin.

STT

Nakit ja muusi, karjalanpiirakat, lonkerot, jaffat ja lapinkullat tekivät kauppansa Tukholman Kungsträdgårdenissa, jossa tänään alkoi Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlinta. Fazerin ja Finlaysonin kojuihin jonotettiin paahtavasta auringosta välittämättä, ja ulos tultiin useammankin kassin kanssa.

Kolmepäiväinen kaupunkifestivaali Tukholmassa on suurin Suomen ulkopuolella järjestettävä juhlavuoden tapahtuma. Heti ensimmäisenä päivänä puisto täyttyi Grattis Finland 100 år -lippua heiluttelevista juhlijoista, joista iso osa vaikutti olevan eläkkeellä olevia ruotsinsuomalaisia. Sellaisia kuin 75-vuotias Anneli Hänninen, joka on asunut 47 vuotta Tukholman lähellä sijaitsevassa Haningessa.

– Vuonna 1969 mies lähti katsomaan veljeään, joka asui Haningessa. Maaliskuussa 1970 hän haki myös perheensä tänne, enkä sen jälkeen ole pois halunnut, Hänninen kertoo.

Hänen mielestään tunnelma Kungsträdgårdenissa on miellyttävä ja iloinen. Ihmisiä on valtavasti ja tuttuja joukossa paljon.

– Puhun yhä suomea, ja minulla on Suomen kansalaisuus. Kaikki viisi lastani osaavat myös suomea, hän sanoo ylpeänä.

Hänninen on tienannut leipänsä Ruotsissa siivoamalla. Hän kertoo jaksaneensa 65-vuotiaaksi, mutta sitten selkä teki tenän.

– Olen Ruotsille kaikesta kiitollinen, enkä halua muuttaa Suomeen. Minulla on sekä suomalaisia että ruotsalaisia ystäviä täällä.

Hänninen kertoo kuunnelleensa kauhuissaan hiljattain radiosta juttua vanhasta afganistanilaisesta naisesta, jonka Ruotsi aikoo nyt lähettää vuosien jälkeen takaisin Afganistaniin.

– Sanoin pojalleni, että kai ne nyt minutkin palauttavat Suomeen sitten. Harmittaa, että millä aivoilla ne oikein ajattelevat.

Karjalasta lähtöisin oleva Hänninen sanoo olleensa Helsingissä haukuttu ja syrjitty, Tukholmassa hän ei ole kohdannut minkäänlaista syrjintää.

– Ikinä ei ole finnjäveliksi sanottu.

 

"Ihanat naisrouvat tervetuloa"

 

Hännisen, kuten monen muunkin paikalla olleen suuri toive oli nähdä tilaisuudessa vilaus Ruotsin kuningas- ja Suomen presidenttiparista, jotka istuivat keskellä väkijoukkoa eturivissä. Tänään 69-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä presidentti Sauli Niinistö nousikin lavalle tervehtimään väkeä ruotsiksi.

– Osaako se muka ruotsia, kuului epäilevä kysymys joukosta.

– Osaa Sauli ihan hyvää kouluruotsia, epäilijälle vastattiin.

Tilaisuuden juonsivat näyttelijä Maria Sid ja kirjailija, tv-persoona Mark Levengood, joka hauskuutti väkeä kutsumalla juhlaan tervetulleeksi muun muassa kaikki ihanat "naisrouvat".

Vieraita viihdyttivät muun muassa laulajat Waltteri Torikka, Krista Siegfrieds ja Tobias Nyström. Illalla lavalla esiintyy muun muassa laulaja-lauluntekijä Alma.

Presidenttiparin päivä Tukholmassa alkoi puoliltapäivin kuningasparin tarjoamalla lounaalla Kuninkaanlinnassa. Lounaalle osallistuivat myöls kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja prinssi Carl Philip.

Presidentti Niinistö ja kuningas Kaarle Kustaa osallistuivat myös Suomen suurlähetystöllä järjestettävään juhlaseminaariin. Molemmat pitivät alussa puheen, joissa korostivat maiden välisen yhteistyön ja kumppanuuden merkitystä myös tulevaisuudessa.

Rouva Jenni Haukio ja Ruotsin kuningatar Silvia tutustuivat sillä aikaa valokuvanäyttelyyn, joka niin ikään juhlistaa satavuotiasta Suomea.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut