Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Oikeusministeri Häkkänen: Uskon, että perustelut tiedustelulain kiirehtimiselle täyttyvät

Jotta perustuslakia saataisiin muutettua tämän vaalikauden aikana, täytyy kiirehtimismenettelyn saada taakseen viisi kuudesosaa eduskunnasta.

STT

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) uskoo, että perustelut kiirehtimismenettelylle täyttyvät tiedustelulainsäädännön kohdalla. Häkkänen kuitenkin painottaa, että perustelujen täytyy olla kristallinkirkkaat, sillä tästä tulisi ennakkotapaus kiirehtimismenettelyn käyttämiselle perustuslain muuttamisessa.

– Uskoisin, että tässä riittävät perusteet kiirehtimismenettelylle. Sen täytyy perustua hyvin syvälliseen analyysiin ja perusteiden täytyy olla kirkkaat, jotta tavallinen perustuslain säätämisjärjestys säilyy pääsääntönä, Häkkänen sanoi STT:lle.

– On äärimmäisen tärkeää tässä maailmanajassa, että Suomessa ei mennä liian kevyellä analyysillä ohittamaan perustuslakia. Esimerkiksi Turkissa ja Venäjällä on merkittäviä ongelmia oikeusvaltion periaatteiden ja perustuslain noudattamisessa.

Tiedustelulainsäädännön hyväksyminen vaatii perustuslain muuttamista. Jotta perustuslakia saataisiin muutettua tämän vaalikauden aikana, täytyy kiirehtimismenettelyn saada taakseen viisi kuudesosaa eduskunnasta. Kiirehtimismenettelyä ei ole käytetty kertaakaan nykyisen, vuonna 2000 voimaan tulleen perustuslain aikana.

Tiedustelulain voimaansaattaminen nousi jälleen keskusteluun Turun terrori-iskun jälkeen. Muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja sisäministeri Paula Risikko (kok) ovat vaatineet tiedustelulain mahdollisimman pikaista hyväksymistä.

– Jos kiirehtimismenettelyä käytetään, minun arvioni mukaan noin vuosi saatetaan säästää aikaa. Tämä on ihan keskeinen aika, Häkkänen arvioi.

Eduskunta saa tiedustelulain eteensä näillä näkymin syysistuntokaudella.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut