Pääministeri Sipilä: Tiedustelulainsäädännön puolesta ponnisteltava yli puoluerajojen

Presidentti Sauli Niinistö esitti jo eilen toiveen, että uusi tiedustelulainsäädäntö tulisi voimaan pikaisesti.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Lehtikuva / Emmi Korhonen

Saara Tunturi / STT

Tiedustelulainsäädännön voimaan saamiseksi on ponnisteltava yli puoluerajojen, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo. Sipilä puhui suurlähettiläskokouksessa Helsingissä.

Sipilä sanoi, että Turun tapahtumien jälkeen pitäisi olla perustuslain näkökulmasta selvää, että laki on saatava voimaan. Hänen mukaansa oikeus elämään on yksityisyyden suojaa korkeampi perusoikeus.

– Toivon kaikkien eduskuntapuolueiden yhtyvän tähän, Sipilä sanoi.

Sipilä kommentoi, ettei voi olla niin, että Suomi saa tietoja mahdollisesti vaarallisista henkilöistä ulkomailta ilman, että Suomi itse pystyisi tutkimaan henkilöitä. Pääministerin mukaan tiedustelulainsäädäntö on osa kansallista turvallisuutta, mutta Suomi on EU-tasolla jäljessä lain voimaansaattamisessa.

Presidentti Sauli Niinistö esitti jo eilen toiveen, että uusi tiedustelulainsäädäntö tulisi voimaan pikaisesti. Presidentti otti kantaa tiedustelulainsäädäntöön kysyttäessä, miten tulevat terrori-iskut voitaisiin välttää.

– Kaikki se, mitä on mahdollista tehdä, on tehtävä, Niinistö sanoi puhuessaan eilen virka-asunnollaan Mäntyniemessä.

Tiedustelulakisuunnitelmat sallisivat viranomaisille muun muassa verkkotiedustelun, johon nykyisin ei ole valtuuksia. Tiedustelua voitaisiin tehdä Suomessa ja ulkomailla. Suojelupoliisin rooli muuttuisi yhä vahvemmin tiedusteluviranomaiseksi. Tiedusteluvaltuuksien antaminen poliisille edellyttää muutoksia perustuslain viestisalaisuutta koskeviin säännöksiin.

 

Suomi auttaa jatkossakin, taustat varmistettava

 

Pääministeri Sipilä sanoi tänään suurlähettiläskokouksessa, että Suomi auttaa jatkossakin hädänalaisia ihmisiä maan omasta taloudellisesti vaikeasta tilanteesta huolimatta.

– Otamme vastaan turvapaikanhakijoita ja pakolaisia. Mutta samaan aikaan meidän on tehtävä kaikki mahdollinen sen varmistamiseksi, että Suomeen tulevat ovat aidosti hädänalaisista olosuhteista. Ja jos näin ei ole, meillä pitää olla nopeat keinot väärin perustein Suomeen tulleiden maasta poistamiseen. Järjestelmän väärinkäyttäjät meidän on kyettävä tunnistamaan aikaisemmin.

 

Soini korostaa oikeusvaltion merkitystä

 

Ulkoministeri Timo Soini (uv.) puolestaan korosti, että Suomi on oikeusvaltio ja vain sellaisena voimme voittaa terrorismin.

Ministerin mukaan Turun perjantaiset veriteot osoittavat, että terrorismia on myös Suomessa. Soini esitti suurlähettiläskokouksessa myös surunvalittelunsa uhreille ja näiden omaisille.

Soini muistutti, että terrorismi ei synny tyhjästä, vaan taustalla ovat pitkät syy–seuraussuhteet. Hänen mukaansa terrorismin torjunnassa olennaista on kansainvälinen yhteistyö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.