Salakuljetettuja eläimiä jää kiinni yhä enemmän

Laittomasti rajan yli tulee ylivoimaisesti eniten koiria. Ulkomailta tuodun koiran ostaja voi tukea tietämättään pentutehtailua.

Ulkomailta koiran ostava voi tietämättään tukea pentutehtailua, kertovat viranomaiset. Kuvituskuva. Reetta Salminen

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen

Laittomasti Suomeen tuotuja eläimiä tulee viranomaisten tietoon yhä enemmän vuosittain. Sekä EU-alueelta että sen ulkopuolelta Suomeen salakuljetettujen eläinten määrät ovat yli kaksinkertaistuneet kahdessa vuodessa.

Viime vuonna viranomaiset löysivät yhteensä 248 laittomasti Suomeen tuotua eläintä, joista 179 tuotiin EU-maista, 69 EU:n ulkopuolelta.

Viranomaisten haaviin jäi viime vuonna merkittävästi suurempi määrä salakuljetettuja eläimiä kuin vuonna 2014, jolloin löydettiin 97 eläintä. Kasvua tapahtui jo vuoden 2015 aikana, jolloin laittomasti tuotuja eläimiä paljastui yhteensä 163.

Eviran ylitarkastaja Virva Valle uskoo, että tänä vuonna vähintään yhtään moni eläin paljastuu salakuljetetuksi kuin viime vuonna.

– Määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta.

Eviran tiedossa ovat vain ne salakuljetustapaukset, jotka ovat paljastuneet. Valle ei halua arvioida sitä, kuinka paljon eläimiä todellisuudessa salakuljetetaan Suomeen.

– Todennäköisesti nämä viranomaisten tietoon tulleet tapaukset ovat vain jäävuoren huippu, hän sanoo.

Pienikokoisia koiria tuodaan eniten

Suurin osa salakuljetetuista eläimistä on koiria. Viime vuonna viranomaisten tietoon tulleista salakuljetetuista eläimistä 76 prosenttia eli 184 kappaletta oli koiria. Ilmiö huolestuttaa sekä Evirassa että Suomen Kennelliitossa.

– Laittomasti maahantuodut koirat saattavat olla peräisin pentutehtaasta, jossa koirien olot ja hoito ovat eläinsuojelullisesti arveluttavia. Pentuja tuodaan myös ennen luovutusikää, mikä vaikuttaa varmasti koiran koko tulevaan elämään negatiivisesti. Toisekseen laittomaan maahantuontiin sisältyy tautiriski, joka uhkaa myös ihmisiä. Pitäisi miettiä, pystyttäisiinkö valvontaa tehostamaan nykyisestä, Kennelliiton jalostusasiantuntija Katariina Mäki sanoo.

Eniten tuodaan pienikokoisia koiria, koska niiden salakuljettaminen on helpointa. Suosituimpia ovat rodut, joista Suomessa syntyy kysyntään nähden liian vähän pentuja.

– Tällä hetkellä tällaisia rotuja ovat jotkut lyhytkuonoiset rodut, varsinkin ranskanbulldoggi. Myös chihuahua kuuluu näihin rotuihin, Mäki kertoo.

Toiseksi yleisin laittomasti Suomeen tuotava eläin on hevonen. Viime vuonna laittomasti Suomeen tuoduista eläimistä 42 oli hevosia.

Hevoskaupassa puhutaan isoista rahoista, siksi laiton maahantuonti kiinnostaa. Hevosia yritetään harvemmin varsinaisesti salakuljettaa rajan yli, kyse on useimmiten siitä, että paperit ovat väärennetyt.

– Hevoset pääsevät kulkemaan EU:n sisällä aika vapaasti, eikä jokaista hevoskuljetusta tarkisteta. Hevosia kuljetetaan eri hevosen papereilla, Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää sanoo.

Omistaja maksaa viulut

Järki saattaa sanoa, ettei trokarilta pitäisi ostaa eläintä, mutta kun suloinen koiranpentu tapittaa suurilla silmillään ja hintakin on huokea, heltyy suomalainen liian helposti pelastamaan koiran epäilyttävän kauppaajansa kynsistä.

– Tämähän se tyypillinen tilanne on. Ja trokarit tietävät tämän vallan mainiosti, Valle sanoo.

Laittomasti maahan tullut eläin paljastuu usein viimeistään eläinlääkärin vastaanotolla. Kun eläin paljastuu salakuljetetuksi, on lain mukaan vaihtoehtoina eläimen palautus, lopetus tai eristys. Lemmikinomistaja ei välttämättä saa päättää eläimensä kohtaloa, mutta hän maksaa siihen liittyvät kulut.

– Omistaja maksaa kaiken. Omistaja kantaa vastuun siitä, ettei hän ole ottanut selvää laittomasta tuonnista, mutta on silti ostanut eläimen, jota ei olisi pitänyt ostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.