Supo: Tutkinnan keskiössä ovat Isis-yhteydet

Suomen uhka-arviota ei ole suojelupoliisin mukaan syytä nostaa.

Supon erikoistutkija Pekka Hiltunen ja Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari Suojelupoliisin tiedotustilaisuudessa Helsingissä lauantaina. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Pauliina Salminen

Suojelupoliisi (Supo) kertoi Turun terroriteosta kello 15 alkavassa tiedostustilaisuudessa. KSML.fi seuraa tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä.

Supon mukaan on todennäköistä, että Turun puukotuksissa on kyse terrori-iskusta. Tutkinnan keskiössä on se, onko kyseessä ollut Isis tai onko ollut yhteyksiä Isisiin.

Supo ei kuitenkaan näe tarvetta varautumistason nostamiseen. 

Supon päällikkö Antti Pelttari kertoi tiedotustilaisuudessa, että Turun isku mahtuu nykyisen uhka-arvion puitteisiin. Siksi uhkatasoksi arvioidaan edelleen kaksi neliportaisella asteikolla.

Uhka-arvioita nostettiin kesäkuussa. Uhka on tasolla 2 eli kohonnut.

– Nyt arvioitu uhka konkretisoitui. Mikäli meille tulisi tietoa, että iskut muuttuvat entistä todennäköiisemmäksi, arviota muutettaisiin, Supon erikoistutkija Pekka Hiltunen kommentoi.

Ennakkotietoa nimenomaan Turkuun kohdistuvasta iskusta ei ollut.

"Tekijä sopii profiiliin"

– Yleisellä asteella kun katsotaan terroritekoja ja heidän profiiliaan, tekijät ovat olleet usein nuoria miehiä. Iskijä sopii yleiseen profiiliin. Todennäköisesti kyseessä on terrori-isku.

Hiltunen kommentoi yleisellä tasolla sitä, että Turun teko kohdistui nimenomaan naisiin.

– Jos katsotaan aiempia Euroopassa tehtyjä iskuja, niillä on tavoiteltu shokkiarvoa. Asia tulee selviämään tarkemmin myöhemmin.

Niin Barcelonan kuin Turun epäillyt tekijät olivat marokkolaisia.

– Marokko on yksi maista, johon nykyinen radikalisoituminen kohdistuu. Aina on kuitenkin selvitettävä, missä radikalikoituminen on tapahtunut. Se ei aina tapahdu kotimaassa.

Supo ei kommentoi yhdestä epäillystä annettua kansainvälistä etsintäkuulutusta.

Supon odotettiin ottavan kantaa myös siihen, onko puukotuksen pääepäiltyä ja viittä muuta epäiltyä seurattu jo ennalta. KRP kertoi aiemmin, ettei se seurannut epäiltyjä.

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan Turun puukotuksista epäilty mies ei ole ollut myöskään supon erityisessä seurannassa.

– Hän ei ole ollut meidän terrorismintorjunnan kohdehenkilö. Hän ei siis ole kuulunut 350 (supon seurannassa olevan) hengen joukkoon, Pelttari sanoi Ylelle lauantai-iltana.

Aiemmin päivällä Pelttari muistutti supon tiedotustilaisuuden yhteydessä, että teko oli luonteeltaan sellainen, ettei se edellyttänyt juurikaan valmistautumista. Tämän vuoksi sitä oli myös erittäin vaikea estää. Poliisilla ei myöskään ollut konkreettista ennakkotietoa iskusta.

– Turun epäilty terroriteko vastaa uhka-arviotamme. Myös epäillyn profiili on samankaltainen kuin monissa Euroopan viimeaikaisissa radikaali-islamistisissa terroriteoissa, Pelttari sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.