Täällä asui yksi Turun epäillyistä – "Kaksi puukottajan takaa-ajajista oli kavereitani"

Varissuolla asuva Ajvan Hasanpouri kertaa perjantain tapahtumia.

Ajvan Hasanpour ja Satu Salovaara odottivat lauantai-iltapäivän tiedotustilaisuuden alkua Varissuon kauppakeskuksessa. Henriikka Eloluoto

Henriikka Eloluoto / Uutissuomalainen

Yksi Turun terrori-iskuista epäillystä asuu Turun Varissuolla kerrostalossa. Poliisi etsi ensin miehen valkoista autoa ja otti omistajan kiinni illan tai yön aikana.

Läheinen kauppakeskus on lauantaina poikkeuksellisen hiljainen. Puheissa kerrataan perjantain terrori-iskua.

Se, että pidätettyihin henkilöihin kuului Varissuolla mahdollisesti oleilevia, ei yllättänyt Varissuolla kahvilassa työskentelevää Ajvan Hasanpouria.

– Kun tietoon tuli, että tekijä on ulkomaalaistaustainen, oli todennäköistä että hän on joko täältä, Halisista, Runosmäestä tai Pansiosta, Hasanpour listaa.

Turun itäosissa sijaitseva Varissuon lähiö on yksi Suomen kansainvälisimmistä, ellei jopa kansainvälisin, lähiö. 70-luvun lopussa ja 80-luvun alussa rakennetun asuinalueen hieman alle 9000 asukkaasta noin 40 prosenttia on maahanmuuttotaustaisia. Aktiivisista kotouttamistoimenpiteistä huolimatta maahanmuuttajien sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan on ollut yleisenä huolenaiheena, sillä kotoutumista on hankaloittanut hankaloittaa alueella oleva suuri omankielisten määrä.

"Kaikki ovat kohta omissa porukoissaan"

Merkkejä Tukholman Rinkebyn tai Husbyn kaltaiseen kehitykseen on aistittavissa.

– Voi olla, että ollaan menossa kohti sellaista tilannetta, jossa kaikki ovat omissa porukoissaan. Se koskee myös kantasuomalaisia, emme itsekään ota maahanmuuttajia mukaan, 17 vuotta Varissuolla asunut Satu Salovaara sanoo.

Salovaaran mukaan ryhmien eriytymisen näkee esimerkiksi kauppakeskuksessa, johon luoduilla oleskelualueilla istuskelevat omissa ryhmissään sekä kantasuomalaiset että maahanmuuttotaustaiset henkilöt.

– Sen on myös huomannut, että joidenkin nuorten kohdalla röyhkeys on lisääntynyt, etenkin samanikäisten porukoissa.

Turun keskustassa asuva Hasanpour ei itse ole ryhmäytymistä huomannut.

– Käyn töissä ja treeneissä, joten en ehdi juurikaan näkemään edes omia kavereitani, Hasanpour sanoo.

Terrorismiin viittaavan teon tapahtumisesta juuri Turussa ei Salovaara ylläty.

– Asumme kuitenkin sellaisessa kaupungissa, jonne tullaan paljon muualta. Oikeastaan tämä teko oli lievempi kuin mitä odotin, vaikka se järkyttävä olikin.

Puukottaja juoksi ohi

Perjantain tapahtumia sekä Salovaara että Hasanpour seurasivat Varissuolta.

– Olin silloin töissä ja kaveri soitti minulle. Ajattelin ensin että se on läppää, ei tuollaista tapahdu. Sitten näin kuvia ja videoita ja huomasin, että takaa-ajajista kaksi oli kavereitani. Puukottaja oli juossut heidän autonsa ohi ja he olivat lähteneet perään, Hasanpour sanoo.

Perjantai-iltapäivänä Turun keskustassa tapahtuneesta verityöstä on otettu kiinni 18-vuotias marokkolainen mies. Kaksi henkeä vaatineen teon rikosnimikkeinä ovat terroristisessa tarkoituksessa tehdyt murhat sekä niiden yritykset. Mies puukotti perjantai-iltapäivänä neljän aikaan yhteensä kahdeksaa henkilöä Turun kauppatorilla ja sen läheisyydessä. Poliisi otti miehen kiinni tapahtumapaikalla ampumalla tätä virka-aseella reiteen.

Illan ja yön aikana poliisi otti kiinni lisäksi neljä muuta epäiltyä sekä etsintäkuulutti yhden, todennäköisesti Suomen ulkopuolella majailevan henkilön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.