Suomen ensimmäinen Sapmi Pride -kulkue marssitaan tänään – ”Tiedän, millaista on vihata itseään”

Pride-tapahtumaa tarvittaan, että saamelaiset hyväksyisivät oman kulttuurinsa moninaisuuden, saamelainen Timimie Märak sanoo.

Paikalle odotetaan noin 150:tä ihmistä ympäri Saamenmaata. Linda Manner / Lehtikuva

STT

Ensimmäinen Suomessa järjestettävä saamelaisten Pride-kulkue pidetään tänään Inarissa. Paikalle odotetaan noin 150:tä ihmistä ympäri Saamenmaata.

Saamelainen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöaktivisti Timimie Märak sanoo saamelaisten Pride-tapahtumaa tarvittavan erityisesti siksi, että saamelaiset hyväksyisivät oman kulttuurinsa moninaisuuden.

– Ulossulkemisen huomaa paljon selvemmin, kun olet pienestä yhteisöstä.

Märak on itse tullut ulos kaapista kolmesti. Varhaisteini-iässä hän kertoi, että pitää tytöistä. Myöhemmin hän alkoi seurustella tytön kanssa.

– Silloin huomasin, että yhteisö reagoi.

Kolmannella kerralla hän ilmoitti olevansa transihminen.

Saamelaisena transihmisenä Märak on moninkertaisessa vähemmistössä.

– Tiedän, etten ole yksin, mutta monesti olen ainoa, joka puhuu. Siksi tuntuu, että minua tarvitaan. Tiedän millaista on vihata itseään. Kenenkään ei pitäisi joutua tuntemaan niin.

Ei kotona missään

Märak on kotoisin Ruotsin Jokkmokkista ja asuu nykyään Tukholmassa.

– Joskus ikävöin saamen kieltä, ja on ihanaa olla sellaisten ihmisten ympäröimänä, jotka eivät pidä minua friikkinä tai turistikohteena, kun puen päälleni jotakin saamelaiskulttuuriin liittyvää, kuten kaikkialla muualla ruotsalaisessa yhteiskunnassa tapahtuu.

Transsaamelaisena Märak ei siis ole kotonaan oikein missään. Ei kotiyhteisössä, joka ei hyväksy häntä ja josta ei löydy vertaistukea, eikä kaupungeissa, jossa ei ole ketään, jonka kanssa keskustella siitä, millaista on olla transsaamelainen.

Saamenpuku on vain kahdelle sukupuolelle

Syy on ennen kaikkea kolonialismissa, Märak sanoo. Kolonialistinen yhteiskunta haluaa ihmisten mahtuvan yhteen muottiin elämäntapaa ja sukupuolta myöten. Märak ajattelee, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja alkuperäisyhteisöt olisivat täydellinen pari taistelemaan moninaisuuden puolesta rinta rinnan, koska molemmat ovat kohdanneet valtakulttuurin syrjintää. Saamelaisyhteisöillä on kuitenkin vielä tekemistä sen kanssa, että ne hyväksyvät sisäisen erilaisuuden.

Märak nostaa esimerkiksi saamenpuvun. Siitä on versiot vain miehille ja naisille.

Sapmi Prideä Inarissa järjestävä Anne Ollisanoo, että esimerkiksi saamelaisfestivaaleilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat yhä enemmän näkyvillä. Inarin Sapmi Pride tekee yhteistyötä samaan aikaan järjestettävän alkuperäiskansanmusiikkifestivaali Ijahis idjan kanssa.

Pride-kulkueeseen odotetaan Ollin mukaan noin 150:tä marssijaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut