Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

IL: Jämsä on Suomen huopatossupääkaupunki – Maan ainoat huopikastehtaat sijaitsevat samassa kaupungissa

Tehtaiden arki ei ole hiljaista - joskus tarvitaan jopa kuulosuojaimia.

Suomalaisia huopatossuja valmistetaan ainoastaan Jämsässä. Lius-Liimatainen Anne

Aino Elomäki

Suomessa on enää kaksi toimivaa huopatossutehdasta. Molemmat niistä sijaitsevat Keski-Suomessa Jämsässä, kertoo Iltalehti.

Huopatossuteollisuus nytkähti käyntiin Jämsässä Suomen itsenäistymisen jälkeisinä vuosina. Pientilat tuottivat huonosti ja moni pientilallinen keksi, että voisi alkaa valmistaa huopatossuja tilan pidon lisäksi. Vuonna 2017 enää kaksi tehdasta tuottaa huopatossuja Suomessa.

Jämsän Partalan kylässä sijaitsee Lahtiset Ay:n huopatossutehdas. Perheyritys valmistaa huopatossuja isoille markkinoille. Huopikkaita viedään myyntiin jopa Kanadaan ja Japaniin asti. Lahtiset Ay on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva huopikastehdas. Se on perustettu 1921.

J. Alhon Huopatehdas sijaitsee Jämsänjokilaaksossa. Vuonna 1927 perustettu yritys viettää tänä vuonna 90-vuotisjuhlaa. Tehtaassa valmistetaan tossujen lisäksi myös muita huopatuotteita.

Huopatossutehtaan arki ei ole niin hiljaista, kuin tutusta sanonnasta voisi päätellä. Hiljaista kuin "huopatossutehtaalla" ei pidä paikkaansa Lahtiset Ay:n toimitusjohtaja Jukka Lahtisen mukaan.

– En oikein tiedä, mistä se on tullut. Joissakin työpisteissä joudutaan pitämään kuulosuojaimiakin, Lahtinen toteaa Iltalehdelle.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut