Lehtomäki toivoo iloa ja kepeyttä satavuotiaan Suomen syntymäpäiväjuhlintaan

Suomi 100 -juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivään ja sitä edeltävään viikkoon.

Katri Keskitalo / STT

Valtiosihteeri Paula Lehtomäen mukaan itsenäisyyden juhlavuosi huipentuu joulukuun 6. päivään ja itsenäisyyspäivää edeltävään viikkoon. Tavoitteena on, että maamme syntymäpäivää vietettäisiin tänä vuonna hieman eri tavoin.

– Tavoitellaan sitä, että luotaisiin vähän uuttakin kulttuuria. Itsenäisyyspäivän aatto voisi olla sellainen iloinen ja kevyt juhla kuten meillä ovat juhannusaatto, vappuaatto ja uudenvuoden aatto, Lehtomäki sanoo.

Juhlavuoden koordinoinnista vastaa valtioneuvoston kanslian asettama Suomi 100 -hanke, jonka hallituksen puheenjohtaja Lehtomäki on.

Kekkereitä laidasta laitaan

Vaikka isoimmat juhlat vietetäänkin loppuvuodesta, on ennen joulukuutakin luvassa runsaasti tapahtumia.

Lehtomäen mukaan syksyn tapahtumatarjonnan käynnistää 25.-27.8. vietettävä Yhdessä-viikonloppu, joka sisältää kymmenittäin tapahtumia ympäri Suomen, ja muutamia myös ulkomailla.

Suomi 100 -juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivään ja sitä edeltävään viikkoon

Viikonlopun ohjelmistoon lukeutuu muun muassa Ilomantsin puukarhujen veistotapahtuma Karhufestivaali, Marttaliiton valtakunnallinen Sienipäivä ja Tukholman kolmipäiväinen Suomi 100 -kaupunkijuhla.

Loppusyksyn ja talven tapahtumakirjo on myös kattava. Esimerkiksi loka-marraskuussa vietetään useita satavuotispäiviä erilaisten historiallisten tapahtumien ansiosta, Lehtomäki kertoo.

Tapahtumien tilkkutäkki ulottuu ulkomaillekin

Maamme syntymäpäivää juhlistetaan noin sadassa muussakin maassa ja jokaisella mantereella aina Etelämannerta myöten.

Lehtomäki arvelee, että noin neljäsosa juhlavuoden tapahtumista järjestetään ulkomailla. Esimerkiksi hankkeen kesäkauden huipentava Yhdessä-viikonloppu sisältää muun muassa Tukholmassa ja Kuala Lumpurissa järjestettäviä tapahtumia.

Lehtomäen mukaan myös valtiojohto osallistuu tärkeisiin kansainvälisiin tapahtumiin.

– Pääministeri ja presidentti ovat olleet Tallinnan tapahtumassa, ja tulossa on vielä tapahtumia Venäjällä, joihin saamme korkean tason osallistumisia. Myöhemmin syksyllä on muitakin ulkomaan vierailuja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut