Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Janitskinin luovuttaminen Suomeen voi kestää viikoista kuukausiin

Noin 50 rikoksesta epäilty MV-julkaisun perustaja otettiin viime viikolla kiinni Andorrassa.

Ilja Janitskin presidentiksi -vaalimainos Suomi Ensin -yhdistyksen mielenosoitusleirissä Rautatientorin laidalla Helsingissä 20. maaliskuuta 2017. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Olli-Pekka Paajanen / STT

MV-julkaisun perustajan Ilja Janitskinin luovuttaminen Andorrasta Suomeen voi kestää viikoista kuukausiin, luovutusasioita paljon hoitanut asianajaja Markku Fredman arvioi STT:lle. Oikeusministeriö on lähettänyt Andorraan luovutuspyynnön Janitskinista. Keskusrikospoliisi kertoi viime perjantaina, että Interpol on ottanut miehen kiinni Andorrassa.

Vaikka Andorra ei kuulu Euroopan unioniin eikä Andorraan siten päde eurooppalainen pidätysmääräys, voidaan luovuttamista silti pyytää, hallitussihteeri Taina Neira oikeusministeriöstä kertoo.

 Andorra on Euroopan neuvoston jäsenvaltio kuten Suomikin. Maiden välillä noudatetaan rikoksen johdosta tapahtuvaa luovuttamista koskevaa yleissopimusta.

Yleensä luovuttamiseksi edellytetään, että teosta tuomittava enimmäisrangaistus on vähintään yksi vuosi vankeutta. Kriteeri täyttyy Janitskinin kohdalla.

– Voin kertoa sen verran, että luovutuspyyntö on meiltä lähtenyt, enempää en tästä asiasta voi kertoa, Neira sanoo.

Vastustaminen voi lykätä luovutusta

Fredman kertoo, että käytännössä pyynnön vastaanottanut maa joko ottaa luovutuspyynnön kohteena olevan henkilön säilöön tai määrää tämän matkustuskieltoon.

Yleensä maa tämän jälkeen luovuttaa pyydetyn henkilön. Sille voidaan tarvita tuomioistuimen päätös, jos kohde vastustaa luovutusta. Fredman kertoo, että vaikka oikeus päättäisi luovuttaa pyydetyn henkilön, voi tämä pitkittää sitä valittamalla mahdollisesta oikeuden luovutuspäätöksestä niin pitkään kuin maassa valitusasteita on. Tässä voi kestää kuukausia.

– Jos taas henkilö suostuu heti luovutettavaksi, kyse voi olla viikoistakin, Fredman arvioi.

– Myös heikko terveydentila voi olla käytännön este, jos se ei mahdollista siirtämistä. Kun luovutusmaa on sellainen, jossa hoitoa on saatavilla, se voi lykätä luovuttamista, mutta ei estä sitä, Fredman sanoo.

Janitskin pakeni espanjalaisilta

Espanjalainen tuomioistuin päätti jo viime lokakuussa luovuttaa Janitskinin Suomeen. Mies päästettiin vapaalle jalalle odottamaan luovutusta, minkä jälkeen hän katosi viranomaisten hyppysistä. Janitskinista oli annettu eurooppalainen pidätysmääräys, joka tarkoittaa EU-maiden sisäistä nopeutettua luovutusmenettelyä.

Hänet on vangittu Suomessa jo viime lokakuussa poissaolevana.

Hänet vangittiin epäiltynä törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, tekijänoikeusrikoksesta, salassapitorikoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Rikosepäilyt liittyvät hänen pyörittämäänsä MV-julkaisuun. Tapauksen tutkinnanjohtajan, Helsingin poliisin rikostarkastaja Harri Saaristolan mukaan Janitskinia epäillään yhteensä noin 50 rikoksesta.

– Meillä ei toistaiseksi ole tarkempaa tietoa luovutusprosessin etenemisestä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut