Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

KRP Twitterissä: Ilja Janitskin on otettu kiinni Andorrassa

KRP sai vahvistetun tiedon Interpolilta illalla.

Ilja Janitskinia epäillään Suomessa useista rikoksista, kuten törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeistä kunnianloukkauksista ja tekijänoikeusrikoksista. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

STT

Ilja Janitskin on otettu kiinni Andorrassa, kertoo keskusrikospoliisi (KRP) Twitterissä. KRP sai vahvistetun tiedon Interpolilta illalla. Oikeusministeriö hoitaa luovutusasiaa.

Jos tviitti ei näy, katso se tästä.

Janitskin on MV-julkaisun perustaja. Hänet vangittiin kesäkuussa poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa. Janitskin vangittiin epäiltynä törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, tekijänoikeusrikoksesta, salassapitorikoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Häntä on yritetty pitkään saada Suomeen kuulusteluihin.

Espanjalainen tuomioistuin päätti jo kertaalleen luovuttaa Janitskinin Suomeen. Mies päästettiin vapaalle jalalle odottamaan luovutusta, minkä jälkeen hän katosi viranomaisten hyppysistä. Tuolloin MV-julkaisun tiedottaja Tiina Keskimäki kertoi, että Janitskin joutui "tekemään snowdenit", eli hän oli mennyt viranomaisten tavoittamattomiin.

Käräjäoikeus päätti jo viime lokakuussa vangita Janitskinin poissaolevana, mutta tämän jälkeen häneen on kohdistunut uusia rikosepäilyjä. Janitskin haki edellisen vangitsemisen jälkeen muutosta ratkaisuun, mutta käräjäoikeuden ratkaisu pysyi voimassa hovioikeudessa eikä korkein oikeus antanut valituslupaa päätökseen.

Janitskinista oli annettu eurooppalainen pidätysmääräys, joka tarkoittaa ainoastaan EU-maiden sisäistä nopeutettua luovutusmenettelyä.

Poliisi yritti sulkea MV-sivuston

Janitskiniin liittyvät rikosepäilyt ovat kytkeytyneet MV-julkaisuun. Poliisille on tehty kymmeniä julkaisua koskevia rikosilmoituksia eri puolilta Suomea. Janitskin on pyörittänyt MV-julkaisua tiettävästi Espanjasta. Alkuvuodesta epäiltiin, että hän olisi siirtynyt Venäjälle.

Viime vuoden lopulla Janitskin oli jo ilmeisesti matkustanut Andorraan, mistä hänet otettiin nyt kiinni.

Helsingin poliisi yritti viime vuoden lopulla saada MV-julkaisun nettisivuston suljettua sen sisällön perusteella. Perusteena oli, että poliisi epäili Janitskinin ylläpitämillä sivustoilla julkaistun viestejä, joissa syyllistytään useisiin eri rikoksiin.

Helsingin käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi vaatimukset vuosi sitten elokuussa. Oikeusoppineiden mukaan kokonaisen julkaisun sulkeminen tässä tapauksessa edes väliaikaisesti saattaisi olla perustuslain kieltämää ennakkosensuuria.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut