Pohjoisafrikkalaiset tungeksivat Espanjan satamissa

Miljoonat Euroopassa asuvat matkustavat kesälomalle kotiseudulleen.

STT, AFP

Suuret ihmisjoukot pyrkivät henkensä kaupalla Välimeren yli Pohjois-Afrikasta Eurooppaan. Kesäisin päinvastaiseen suuntaan kulkee hallitumpi muuttoliike kun miljoonat Euroopassa jo asuvat ja työskentelevät pohjoisafrikkalaiset suuntavat kotiseudulleen perheidensä luo.

Matkaa tehdään pääosin maanteitse ja laivoilla, mikä tuntuu erityisesti pääreitillä Espanjassa. Viime vuonna maassa kirjattiin 2,8 miljoonaa läpikulkijaa ja tänä vuonna määrä odotetaan nousevan entisestään.

Kenties tärkein solmukohta lomalaisten matkalla on Algeciras Etelä-Espanjassa. Lomalaisten täyteen ahdetut autot ruuhkauttavat kaupungin sataman joka kesä. Vilkkaimpina päivinä etusija annetaan matkustajille, jolloin rahdin purkaminen ja lastaaminen satamassa viivästyy.

Gibraltarinsalmen yli sukkuloiville lauttayhtiöille vuotuinen lomaruuhka on kuitenkin hyvä bisnes, ja ne tekevät huomattavan osan vuoden tuloksestaan kesäkuun ja syyskuun välisenä aikana.

 

Tarkka seula palatessa

 

Koillis-Ranskan Ardennesissa asuva Said Arrahmani on ollut lapsesta saakka mukana kesäisellä matkalla Ranskan ja Espanjan halki Marokon Rabatiin. Nyt on 36-vuotiaan miehen vuoro kuljettaa omaa nelihenkistä perhettään samalla reitillä.

Arrhamanin mukaan asiat ovat sujuvoituneet paljon takavuosista, jolloin laivaan pääsyä saattoi joutua odottamaan pari päivää ja ruuhkat ulottuivat Algecirasin ulkopuolelle saakka.

– Nyt virkailijat puhuvat meille ranskaa ja opastavat loppuun saakka, mies kertoo.

Eteläisessä Espanjassa reitin varrelle on pystytetty jopa arabiankielisiä opasteita satamiin.

Lomien päättyessä elo-syyskuussa rajoilla ollaan tarkkana laittoman maahantulon ja terrorismin estämiseksi. Espanjan poliisin ja rajaviranomaisten apuna tarkastusurakassa on tuolloin viranomaisia myös monista muista Euroopan maista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut