Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korvaako matkavakuutus haljenneen hampaan tai sairauden takia pilalle menneen loman?

Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta kysellään matkavakuutuksista kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Korvaako matkavakuutus ulkomailla oliivinkiveen haljenneen hampaan. Entä saako vakuutusyhtiöltä korvausta, jos ulkomailla joutuu käymään lääkärissä seinäkiipeilykurssilla loukkaantuneen varpaan takia.

Nämä ovat esimerkkejä tiedusteluista, joita esitetään Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINElle. Vuosittain se saa matkavakuutuksista satoja kyselyjä, joista suuri osa liittyy juuri sairauksiin. Ikuisuusaiheita on myös kysymys, saako iäkkäämpi ihminen vielä matkavakuutusta.

– Viime vuonna matkavakuutuksista kyseltiin meiltä 410 kertaa. Lukuun sisältyvät sekä puhelimitse tulevat tiedustelut että riita-asiat, kertoo vakuutusasiantuntija Katja Lappi FINEstä.

FINE ja sen Vakuutuslautakunta antavat kiistanalaisissa tapauksissa suositusratkaisuja. Ne eivät ole pakottavia, mutta FINEn mukaan vakuutusyhtiöt ovat noudattaneet sen suositusratkaisuja lähes aina.

Nykyisin matkavakuutusten kirjo on laaja, joten FINE kehottaa selvittämään ennen vakuutuksen ottamista, millaisia tapahtumia vakuutus korvaa ja mitä ei.

Uusi vai vanha sairaus

Paljon valituksia FINElle tulee tapauksissa, joissa pohditaan, onko matkalla ilmennyt oireilu uutta sairautta, vai onko kyse vanhasta sairaudesta.

– Tyypillisestihän matkavakuutukset korvaavat matkalla alkaneita uusia sairauksia. Perinteisissä matkavakuutuksissa, joihin olemme Suomessa tottuneet, kuitenkin korvataan myös akuutti ensiapuhoito esimerkiksi viikon ajan, jos vanha tauti matkalla äkillisesti ja odottamattomasti pahenee. Mutta jos se matkalla oireilee vaan samalla lailla kuin normaalisti, sitä ei korvata, Lappi kertoo.

Tiedusteluja tulee myös tilanteista, joissa sairastuminen estää matkalle lähdön. Korvausehdot vaihtelevat vakuutusyhtiöiden välillä.

Myös lähiomaisen vakavan sairauden tai kuoleman takia peruuntuneesta matkasta voi hänen mukaansa tyypillisesti saada korvausta.

– Joskus joudutaan toki miettimään, kuka on lähiomainen. Useissa vakuutusehdoissa se on suoraan kerrottukin, hän sanoo.

Tästä on kyse: Hyvän matkavakuutuksen perusasioita

Hyvä matkavakuutus

– korvaa sairauksia ja tapaturmia ilman ylärajaa

– korvaa vakavissa tapauksissa kotiinkuljetuksen

– korvaa kuolemantapauksessa kotiinkuljetuksen.

Tarkista, että vakuutus on voimassa harkituissa toiminnoissa ja urheilulajeissa. Näiden lisäksi voit tarkistaa muut asiat, esimerkiksi tavaroiden korvaamisen, peruutusturvan ja matkalta myöhästymiset.

Lähde: Vakuutusasiantuntija Katja Lappi, FINE.