Kommentti: Putinilla ja Niinistöllä jäi iltaan vielä painavaa juteltavaa

Presidentit eivät kovin syvälle aiheisiinsa virallisessa tunnissaan voineet vielä päästäkään, koska tunnista puolet meni tulkkaamiseen, kirjoittaa Uutissuomalaisen toimittaja Matti Pietiläinen.

Presidenttien Vladimir Putinin ja Sauli Niinistön tapaaminen eteni lehdistötilaisuudessa kuullun perusteella erittäin ennakoidusti. Akseli Muraja

Matti Pietiläinen / Uutissuomalainen

Vladimir Putinin ja Sauli Niinistön virallinen kahdenkeskinen keskustelu kesti alkuperäisen aikataulun mukaisesti noin tunnin, vaikka se pääsi alkamaan puoli tuntia myöhässä. Virallinen keskusteluosuus ei siis torstaina ollut se, joka jousti kumpaankaan suuntaan.

Lehdistötilaisuus sen sijaan venyi puolesta tunnista tuntiin, joten Venäjän presidentti halusi selvästi puhua yllättävän laveasti median kautta hotelli Punkaharjuun kokoontunutta porukkaa laajemmalle kuulijakunnalle.

Presidentit eivät kovin syvälle aiheisiinsa virallisessa tunnissaan voineet vielä päästäkään, koska tunnista puolet meni tulkkaamiseen.

Asiantuntijat ennakoivat julkisuudessa, että presidentit keskittyisivät Suomea ja Venäjää yhdistäviin asioihin ja kipupisteiden koettelu jätettäisiin vähemmälle. Molempien maiden taloustilanne on kohentunut lähiaikoina ja turismi Venäjältä Suomeen on huonomman suhdanteen jälkeen taas vilkastunut. Sen myös kumpikin presidentti mainitsi lehdistötilaisuudessa.

Tilaisuuden perusteella keskustelu oli edennyt erittäin ennakoidusti. Niinistö mainitsi alkukohteliaisuuksien jälkeen Itämeren alueen vesistön puhtauden ja turvallisuustilanteen, jossa on hänen mukaansa näkynyt kehitystä joltakin osin parempaankin suuntaan.

Arktista aluetta ja sen ympäristönsuojelun kehittämistäkin kosketeltiin. Niinistö kertoo kaksikon puhuneen myös Ukrainan tilanteesta, joka ei ole parantunut.

Putin taas hehkutti maiden parantuneita taloustilanteita ja esimerkiksi Rosatomin ydinvoimalatyömaata ja lupasi yhteistyön kehittyvän jatkossakin ympäristönsuojelussa. Sitten tuli kiitos Suomen tasapainoiselle ulkopolitiikalle ja ilmoitus kiinnostuksesta jatkaa Suomen ja muiden maiden kanssa keskusteluita, jotka lisäävät turvallisuutta Itämeren alueella.

Loppuun vielä sympaattisesti tiedostusvälineiden kautta terveiset suomalaisille ja erityisesti tien varressa Putinille vilkuttaneille.

Kiteytettynä: Ei mitään uutta Punkaharjun pilvipoudan alla.

Sama linja jatkui pitkälti presidenttien vastauksissa. Muun muassa kiinalaisen laivaston osallistumisessa Itämerellä Venäjän sotaharjoitukseen ei ole Putinin mukaan lähtökohtaisesti mitään erityistä eikä se kohdistu kolmansiin maihin millään tavalla.

Niinistö taas muistutti, että Suomikin harjoittelee Itämerellä niin, että mukana on Ruotsin ja Yhdysvaltain osastoja. Kumpikin vakuutti, ettei ole tarkoitus kalistella aseita mihinkään suuntaan tai muodostaa blokkeja.

– Niin kauan kuin me elämme tällaisessa maailmassa, jossa on asevoimia, ne harjoittelevat, Niinistö lohkaisi.

Yhdysvaltojen kaavailemat pakotteet taas ovat Putinin mukaan sitä, että presidentti Donald Trumpinsisäpoliittiset vastustajat hyödyntävät Venäjän vastaista hysteriaa.

Niinistö sanoi oman puheenvuoronsa lopuksi, etteivät presidentit vielä ehtineet puhua Syyrian tilanteesta ja aiheesta, josta itse toivoi keskustelua: aseidenriisunnasta. Putin lupasi keskustella vielä ainakin Syyrian tilanteesta.

Valtion päämiesten vierailuilla epäviralliset keskustelut ovat osoittautuneet historian saatossa virallisia merkityksellisemmiksi. Entisen presidentin Urho Kekkosen ulkopoliittisen käytännönohjeen mukaan asiaa kannattaa alkaa puhua kunnolla vasta sitten, kun univormut on riisuttu.

Putinin torstaisella vierailulla on vielä muun muassa risteilyä Saimaalla ja Jolanta-oopperan seuraaminen Olavinlinnassa. Korkean tason valtiovierailuihin kiinteästi kuuluvissa kulttuurihetkissä on mahdollisuus löysätä paidan ylintä nappia ja käsitellä epävirallisesti sellaisiakin asioita, joita virallisissa keskusteluissa ei virallisten roolien vankeina voi.

Rooleihin liittyvästä esimerkistä käynee se, että lehdistötilaisuuteen tuoduista kahdesta samanlaisesta lasista toinen ei kelvannut. Venäläiset turvamiehet vaihtoivat Putinille valmiiksi tuodun lasin toiseen. Sattumaa tai ei, lehdistötilaisuudessa leviävästä kuvamateriaalistakin huomaa, että Putinin lasi on korkeampi kuin Niinistön lasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.