Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin rikostilastot julki: Petosepäilyt romahtivat, mutta huume- ja raiskausilmoituksia entistä enemmän

Rikosilmoituksia tehtiin puolessa vuodessa yli kolmannesmiljoona.

Poliisille ilmoitettujen petosten määrä on vähentynyt alkuvuonna yli 34 prosenttia, kertoo Poliisihallitus. Tammi–kesäkuussa petosrikosepäilyjä tuli ilmi noin 7 000 viime vuoden vastaavaa aikaa vähemmän.

Poliisihallituksen mukaan nettipetosrikostutkintaan on perustettu omia tutkintaryhmiä ja kyberrikostorjuntaan on panostettu. Myös kansalaisten tietoisuus ja varautuminen ovat parantuneet, Poliisihallitus kertoo.

Poliisille ilmoitettujen rikosten määrä laski kaikkiaan alkuvuonna runsaalla seitsemällä prosentilla. Selvitysprosentti muissa kuin liikennerikoksissa parani reilulla kuudella prosenttiyksiköllä.

Enemmän ilmoituksia raiskauksista ja huumerikoksista

Poliisin tietoon tulleiden raiskausepäilyjen määrä on kasvanut noin 23 prosenttia. Tilastokeskus kertoi asiasta jo heinäkuun puolivälissä. Yli joka neljäs raiskauksesta epäillyistä on Poliisihallituksen mukaan ulkomaan kansalainen.

Poliisihallituksen mukaan tammi–kesäkuussa ilmoitetuista raiskausrikoksista 135 tapauksessa rikoksesta epäilty ei ole tiedossa.

Myös huumerikostutkintoja on entistä enemmän.

Paljastettujen huumausainerikosten kokonaismäärä on poliisin mukaan noussut jo toista vuotta peräkkäin. Tilastojen mukaan sekä huumausainerikosten että törkeiden huumausainerikosten ilmoitukset ovat kasvaneet yli neljä prosenttia.

Myös epäiltyjen henkirikosten määrä kasvoi jopa yli 14 prosenttia. Kun alkuvuonna 2016 poliisin tietoon tuli 35 henkirikosepäilyä, alkuvuonna 2017 niitä tuli 40.

Kolmannesmiljoona rikosilmoitusta

Tammi–kesäkuussa poliisille ilmoitettiin yhteensä 360 661 rikosta. Tutkinta-ajat ovat poliisin mukaan edelleen varsin pitkiä, eikä kasvua ole toistaiseksi saatu leikattua.

Juttua päivitetty lisätiedoilla 14.39