Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Teiniraskaudet vähentyneet Suomessa vuosituhannen vaihteesta lähtien

15–17-vuotiaiden raskausluvut kääntyivät laskuun, kun terveystiedon jakamiseen alettiin panostamaan.

THL:n tutkimusprofessori Mika Gisslerin mukaan teiniraskauksien laskeva trendi näkyy yleisesti Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Marko Kauko

Sampo Sivula / STT

Suomessa nuorten tyttöjen raskaudet ovat vähentyneet selvästi tällä vuosituhannella, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoista. Vuonna 2000 raskauksia oli 15,9 jokaista tuhatta 15–17-vuotiasta tyttöä kohti. Viime vuonna vastaava luku oli ennakkotietojen mukaan enää 6,3.

THL:n tutkimusprofessori Mika Gisslerin mukaan teiniraskauksien laskeva trendi näkyy yleisesti Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Gisslerin mukaan alle 18-vuotiaiden raskaudet lisääntyivät Suomessa 1990-luvulla, kun lama oli heikentänyt terveydenhuoltoa ja kunnat järjestivät terveystiedon opetusta vaihtelevasti. Kun terveystiedon jakamiseen alettiin taas panostaa, raskausluvut kääntyivät laskuun.

Gissler arvelee, että valistuksen lisäksi osuutensa on kulttuurin muutoksella. Hänen mukaansa kouluterveyskyselyissä raportoidaan entistä vähemmän humalassa tapahtuneita yhdyntöjä. Myös tupakointi ja alkoholinkäyttö ovat vähentyneet.

– Nykyajan nuoret käyttäytyvät hyvin, Gissler sanoo.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut