Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Thaimaassa jaettiin tuomioita ihmissalakuljetuksesta – siirtolaisia jätettiin kuolemaan viidakkoleireille ja merelle

Thaimaan juntta paljasti toukokuussa 2015 salakuljetusringin.

Thaimaassa tuomittiin keskiviikkona kymmeniä ihmisiä ihmissalakuljetusjutussa, joka johti tuhansien rohingya-muslimien kuolemaan vuonna 2015.

Thaimaan juntta paljasti toukokuussa 2015 salakuljetusringin, joka tienasi miljoonia euroja kuljettamalla siirtolaisia Etelä-Thaimaan läpi Malesiaan. Juntan tehoiskussa selvisi, että salakuljetusrinkiin kuului ihmisiä niin armeijasta, poliisista, paikallisista poliitikoista kuin mafiastakin.

Syytettyjen joukossa oli thaimaalainen kenraaliluutnantti, joka oli pitkälti vastuussa Etelä-Thaimaan turvallisuusasioista. Bangkokilainen tuomioistuin totesi hänen syyllistyneen muun muassa useisiin ihmissalakuljetusrikoksiin. Tutkinnan mukaan hän käytti asemaansa hyväksi ja ohjasi salakuljettajia tarkastuspisteiden ohi.

Tuomio on harvinainen korkea-arvoiselle upseerille Thaimaassa. Sotilasjuntan johtaja Prayut Chan-o-cha kiisti, että tapaus kertoisi järjestelmällisestä korruptiosta turvallisuuspalveluissa.

 

Haudat paljastivat

 

Yhteensä 102:ta ihmistä syytettiin salakuljetuksesta, murhasta ja sieppauksista. Kaikki olivat kiistäneet syytteet. Iltaan mennessä eri tuomioita oli annettu yli 50:lle, ja ainakin kymmenen oli vapautettu syytteistä.

Oikeusprosessia on kritisoitu muun muassa tutkinnan ennenaikaisesta lopettamisesta ja todistajien pelottelusta. Tutkintaa aiemmin johtanut poliisi pakeni maasta tappouhkausten takia.

Salakuljetusrinkiä alettiin tutkia, kun Thaimaan viranomaiset löysivät Thaimaan ja Malesian raja-alueen metsistä kymmeniä hautoja. Tutkimukset paljastivat, että salakuljettajat olivat sulkeneet siirtolaiset aitauksiin ja vaatineet lunnasrahoja vastineeksi vapauttamiselle.

Salakuljettajat olivat hylänneet nälkäisiä ja epätoivoisia siirtolaisia viidakkoleireille ja täyteen ahdettuihin veneisiin merelle. Tuhansien uskotaan kuolleen merelle.

Kymmenettuhannet rohingya-vähemmistöön kuuluvat ovat paenneet Myanmarista vainon takia. Myanmarissa on yli 100 laillisesti tunnustettua etnistä vähemmistöä, joihin rohingyat eivät kuulu.