Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Nimellä: Puola romuttaa vallan kolmijakoa

Viime viikolla Puolaa hallitseva Laki ja oikeus -puolue (PiS) julkisti lakiesityksen, joka pakottaisi kaikki korkeimman oikeuden tuomarit eroamaan, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Tapani Luotola.

Satoja hallitusta vastustavia mielenosoittajia kokoontui parlamenttitalon eteen Varsovassa sunnuntaina. Janek Skarzynski / Lehtikuva

Tapani Luotola

Puolaa hallitsee ehdottomalla enemmistöllä nationalistis-katolinen, populistinen ja oikeistokonservatiivinen Laki ja oikeus -puolue (PiS). Se on saanut mandaattinsa kansalta vaaleissa mutta käyttää valtaansa tavalla, joka huolestuttaa demokratian ja oikeusvaltion puolustajia paitsi Puolassa myös Euroopan unionissa.

Nyt PiS haluaa antaa poliitikoille valtaa tuomarinimityksissä. Kansanedustajat pääsisivät nimittämään jäsenet oikeuselimeen, joka nimittää Puolan tuomarit. Toistaiseksi Puolan tuomarit ovat valinneet elimen jäsenet itse. Viime viikolla puolue julkisti myös lakiesityksen, joka pakottaisi kaikki korkeimman oikeuden tuomarit eroamaan. Ainoastaan oikeusministerin valitsemat tuomarit saisivat pitää paikkansa.

Oikeusministeri Zbigniew Ziobro perusteli parlamentissa muutoksia toteamalla, että ”Puola ei ole oikeuskratia vaan demokratia”. Kaikki eivät ole samaa mieltä. Opposition mukaan oikeuslaitosta ollaan alistamassa poliittiseen ohjaukseen.

Kirjeessään Puolan parlamentin puhemiehelle keväällä Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muižnieks muistutti, että vallanjaon ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden takaamiseksi ja poliittisen vaikuttamisen torjumiseksi oikeuslaitoksen jäsenten valintojen pitäisi tapahtua täysin irrallaan hallituksesta. Muižnieks toivoo, ettei parlamentti hyväksyisi lakia tuomarinimityksistä.

Toive taitaa olla turha. Parlamentin on määrä käsitellä tuoreimpia lakiehdotuksia tänään. Läpimeno vaatii vielä parlamentin ylähuoneen eli senaatin hyväksynnän ja presidentin allekirjoituksen, mutta PiS hallitsee enemmistöllään myös senaattia ja presidenttikin on samasta puolueesta.

Tuhannet puolalaiset eri puolilla maata vastustivat viikonvaiheessa oikeuslaitoksen uudistuksia mielenosoituksissa, joita valtiollinen televisiokanava kuvasi ”vallankaappausyritykseksi demokraattisesti valittua hallitusta vastaan”. Vastikään Puolassa on tiukennettu myös lakia kokoontumisesta.

Opposition syyttäminen vallankaappaushankkeista on vakiintunut osaksi hallituksen retoriikkaa. Sama syytös kuultiin myös joulukuussa, kun parlamentissa vastustettiin hallituksen kaavailemaa toimittajien työn vaikeuttamista alahuoneessa.

Oman opposition ja EU:n kanssa PiS on ollut napit vastakkain median kontrolloinnin lisäksi myös aborttikannoissaan, suhtautumisessaan turvapaikanhakijoihin sekä erityisesti perustuslakituomioistuimen aseman muuttamisessa. Oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta Puolassa huolestunut Euroopan komissio on käynnistänyt Puolaa vastaan omat kurinpitotoimensa, turvapaikanhakijakiistassa on edetty rikkomusmenettelyyn.

Hallituksen tapa leimata hankkeidensa vastustaminen ”vallankaappausyrityksiksi” on ikävää uusturkkilaista puheenpartta. Demokratian perusperiaate on, että näkemyserot ovat oikeutettuja ja niiden pitää päästä esiin ja julkiseen keskusteluun hyvien ideoiden seulomiseksi huonoista.

Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut