Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KHO: Siskoaan pahoinpidellyt irakilaismies karkotetaan kotimaahansa – perusteli väkivaltaa kulttuurisilla syillä

Syytteet siskon kunniamurhan valmistelusta kaatuivat korkeimmassa oikeudessa.

Siskonsa pahoinpitelystä tuomittu 22-vuotias irakilaismies karkotetaan kotimaahansa, linjaa korkein hallinto-oikeus (KHO) tuoreessa ratkaisussaan. Tuomion mukaan mies oli pahoinpidellyt siskoaan useita kertoja.

– Valittaja on lyönyt sisartaan avokämmenellä kasvoihin, potkinut jalkoihin, lyönyt tätä vesipiipun varrella sekä repinyt hiuksista, KHO:n tiedotteessa todetaan.

Mies oli vedonnut pahoinpitelyssä kulttuurisiin syihin.

– Valittaja on rikosasian käsittelyssä kertonut, että heidän kulttuurissaan tyttären on elettävä tiettyjen sääntöjen mukaan, ja koska sisar ei ole totellut valittajaa, on valittaja tehnyt sisarelleen mainittua ruumiillista väkivaltaa.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että perheen sisäinen, kulttuurisilla syillä perusteltu väkivalta osoittaa piittaamattomuutta Suomen perustuslain ja kansainvälisten sopimusten arvoja kohtaan.

Ulkomaalaislain mukaan oleskeluluvalla Suomessa oleva ulkomaalainen voidaan karkottaa, jos hän syyllistyy rikokseen, josta enimmäisrangaistus on vähintään vuosi vankeutta.

Mies oli saapunut Suomeen äitinsä ja siskonsa kanssa vuonna 2010. Hän oli tällöin 16-vuotias.

KKO: Uhkaillut siskoa toistuvasti tappamisella

KHO:n ratkaisusta ilmenee, että kyseessä on sama mies, jonka osalta korkein oikeus (KKO) hylkäsi heinäkuun alussa syytteet kunniamurhan valmistelusta. Miehen epäiltiin sopineen Irakissa asuvan isänsä kanssa pikkusiskonsa surmaamisesta perheen kunnian palauttamiseksi. Todistajana olleen poliisin mukaan syytetty oli kertonut, että hänen siskonsa olisi pilannut suvun kunnian toimimalla kulttuuriin sopimattomalla tavalla.

Syyttäjän mukaan mies lähetti eri henkilöille huhtikuussa 2015 chat-viestejä, joissa hän puhui esimerkiksi siskonsa puukottamisesta, nälkään näännyttämisestä, syömisestä ja hautaamisesta.

KKO totesi, että mies oli uhkaillut toistuvasti tuolloin 16-vuotiasta siskoaan tappamisella ja väkivallalla. Oikeuden mukaan mies oli kuitenkin uhkaillut lukuisia muitakin ihmisiä ja uhkausten laatu oli vaihteleva. Tämän vuoksi KKO:n mukaan ei voitu riittävän luotettavasti päätellä, että mies oli päättänyt yksityiskohtaisen suunnitelman turvin tappaa sisarensa.

KKO:n mukaan ei voitu myöskään osoittaa, että surmaa olisi suunniteltu isän kanssa.

Kyseessä oli ensimmäinen KKO:n ennakkopäätös törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua koskevassa asiassa.

Myös hovioikeus oli hylännyt syytteen. Käräjäoikeus tuomitsi aiemmin miehen reiluksi kahdeksi vuodeksi vankeuteen törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta ja pahoinpitelystä.

Pahoinpitelyasiaa ei käsitelty enää KKO:ssa. Siten miehen kuuden kuukauden ehdollinen hovituomio siskon pahoinpitelystä jäi voimaan.