Suomessa tuttuja tuotteita markkinoiva RB jäi raportin mukaan kiinni verovälttelystä

Sekä raportin julkaissut Oxfam että RB ovat yhtä mieltä siitä, ettei lakeja ole rikottu.

Tuuli Oikarinen / STT

Suomessakin tuttuja terveydenhuolto-, hygienia- ja kodinhoitotuotteita, kuten Veetiä, Durexia, Vanish Goldia, Finishiä ja Strepsilsiä markkinoiva Reckitt Benckiser -yritys (RB) on jäänyt kiinni verovälttelystä, kertoo brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan RB perusti vuosina 2011–2012 tuotteidensa myynnistä vastaavia yhtiöitä Hollantiin, Singaporeen ja Dubaihin, kertoi raportista tiedottava kansalaisjärjestö Finnwatch.

Raportin mukaan RB vältti kirjanpidollisella tempulla vuosina 2014–2016 yli 250 miljoonaa euroa yhteisöveroja.

– RB:n verojärjestely on tehty muuttamalla yhtiön niin kutsuttua siirtohinnoittelumallia. Veroparatiisiin perustettu myyntikonttori ostaa tuotteet halvalla valmistuttajalta ja myy ne kalliilla tuotteita markkinoiville tytäryhtiöilleen. Järjestelyn seurauksena tuotteiden myyntimaihin jää vähemmän verotettavaa tuloa, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala tiedotteessa.

Vaikutuksia Suomeen ei tutkittu

RB kertoo omassa tiedotteessaan maksavansa verot lakien mukaan.

– Kuten Oxfam tunnustaa, RB:n toimintatapa veroissa on täysin lainmukaista ja normi suurimmassa osassa globaalia liiketoimintaa.

Oxfam toteaakin raportissa, ettei RB ole rikkonut lakia. Oxfam kuitenkin vaatii valtioilta ja EU:lta toimia veronkierron hillitsemiseksi ja yrityksiä olemaan avoimempia veroasioiden järjestelemisessä.

RB tiedotti tukevansa Oxfamin vaatimuksia läpinäkyvyydestä. RB kuitenkin kiistää, että päätös siirtää yhtiöitä Hollantiin, Singaporeen ja Dubaihin olisi tehty ensisijaisesti verojenvälttelytarkoituksessa.

Raportissa ei tutkittu verojärjestelyjen vaikutuksia Suomeen. Esimerkkinä veromenetyksistä raportti mainitsee Ranskan, joka menetti RB:n kikkailun vuoksi 2013–2015 vuodessa noin 66 miljoonaa puntaa verotuloja, mikä on nykykurssilla noin 75 miljoonaa euroa.

Oxfamin mukaan RB:n verojärjestelyt on suunnitellut tilintarkastusyhtiö PwC. Yhtiöllä on myös Suomen-yritys.

RB:n tuotteita myydään liki 200 maassa, yritys kertoo sivuillaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut