Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumenpudotusyhtiön veropetossyytteet kaatuivat hovissa

Käräjäoikeuden mukaan näyttö tuki sitä, että lumenpudotusyhtiö teki aliurakointiyhtiöiden kanssa kuittikauppaa, joka on tyypillinen talousrikoksen muoto. Hovioikeuden mukaan näyttö ei kuitenkaan riittänyt.

Helsingin hovioikeus on kaatanut lumenpudotusyhtiön syytteet veropetosjutussa, jossa lumenpudotustöitä teettänyt kaksikko oli tuomittu käräjillä liki kahden vuoden rangaistuksiin.

Käräjäoikeuden mukaan vuosina 2011–2013 kaksikko vältti veroja yli 300 000 euroa ja rahoja järjesteltiin muun muassa käteisenä ja alihankintayrityksillä, joilla käytännössä ei ollut mitään toimintaa.

Kyseessä on yhtiö, joka teki pääasiassa lumenpudotusurakointia, kattojen korjausta ja huoltotöitä pääkaupunkiseudulla.

Käräjäoikeuden mukaan näyttö tuki sitä, että lumenpudotusyhtiö teki aliurakointiyhtiöiden kanssa kuittikauppaa, joka on tyypillinen talousrikoksen muoto.

Hovioikeuden mukaan näyttö ei kuitenkaan riittänyt. Hovin mukaan oli todennäköisempää, että alihankintayhtiöt syyllistyivät itse vero- ja muiden velvollisuuksien laiminlyöntiin.

Hovin mukaan ei vaikuttanut siltä, että alihankintayritysten työntekijät olisivat olleet tosiasiassa lumenpudotusyhtiön työntekijöitä.

Hovin mukaan kaksikosta toinen, 54-vuotias mies ei käyttänyt yhtiössä tosiasiallista määräysvaltaa. Mies oli oikeuden mukaan vain työntekijän asemassa, ja siten syytteet hylättiin.

Mies oli tuomittu käräjillä vuoden ja 11 kuukauden vankeuteen törkeästä veropetoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä työeläkevakuutuspetoksesta ja liiketoimintakiellon rikkomisesta.

35-vuotias toimitusjohtaja oli puolestaan saanut yhden vuoden ja 10 kuukauden ehdollisen törkeästä veropetoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä työeläkevakuutuspetoksesta.

Hovi hylkäsi kaikki syytteet. Samalla se hylkäsi niiden kahden lyhyemmän tuomion saaneen miehen syytteet, jotka olivat valittanet käräjätuomiosta.

Miehet vapautuivat samalla yli 100 000 euron korvauksista.