Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Metsistä uhkaa tulla Suomelle taakka – Suomen kanta hävisi EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa

Epäedullinen laskentatapa voi johtaa siihen, että Suomen metsiä ei lasketa hiilinieluksi EU:n päästölaskelmissa.

Metsien hakkuita ollaan lisäämässä tuntuvasti. Roni Rekomaa

Anniina Luotonen / STT

Suomen kanta hävisi, kun Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänesti tiistaina metsien hiilinielujen laskentatavasta. Epäedullinen laskentatapa voi johtaa siihen, että Suomen metsiä ei lasketa hiilinieluksi EU:n päästölaskelmissa, vaan Suomi joutuu ostamaan muilta mailta hiilinielukiintiöitä.

Metsänomistajia edustava MTK sanoo olevansa "erittäin pettynyt" valiokunnan näkemykseen. Metsien käyttöön liittyvä epävarmuus lisää sen mukaan epävarmuutta myös biotalouden hankkeisiin.

Ympäristövaliokunnan selvällä enemmistöllä hyväksymä mietintö lähtee siitä, että metsien määrän kehitystä vertaillaan vuosiin 2000–2012. Mietintö hyväksyttiin äänin 53 puolesta ja 9 vastaan.

Metsän määrän ajallinen vertailu on Suomessa monien mielestä huono asia, koska metsien hakkuita ollaan lisäämässä tuntuvasti.

Suomi ei saanut läpi argumenttiaan siitä, että myös uuden metsän istutus ja hoidetun metsän kasvun nopeutuminen otettaisiin laskelmissa huomioon. Suomi voi joutua ostamaan muilta EU-mailta hiilinielukiintiöitä, jos se kasvattaa hakkuitaan kuten on suunniteltu lukuisten biotehdashankkeiden takia.

Suomen hallituksen kannalta peli ei ole vielä menetetty. Lopulliset päätökset tehdään vasta syksyllä parlamentin, komission ja ministerineuvoston välisissä neuvotteluissa.

Ympäristövaliokunta on yksi kolmesta EU-parlamentin valiokunnasta, jotka lausuivat kantansa siitä, miten maankäyttö pitäisi ottaa huomioon EU:n päästötavoitteissa. Teollisuus- ja maatalousvaliokunnat ovat ottaneet aiemmin Suomelle suotuisamman kannan.

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) sanoo jatkavansa kamppailua sen puolesta, että metsien määrän historiallisesta vertailusta luovutaan.

– Valiokunnan esitystä käsitellään seuraavaksi täysistunnossa. Tavoitteena on, että esitys muuttuu. Jos ei muutu, niin viimeinen mahdollisuus on yhteisneuvotteluissa jäsenmaiden neuvoston kanssa, Jäätteenmäki sanoo.

Metsästä haetaan kevennystä päästövähennyksiin

– Pariisin ilmastosopimuksessa lähes kaikki maailman maat ovat sitoutuneet päästöjen vähentämiseen. Tavoitteena on ilmaston lämpenemisen rajoittaminen selvästi alle kahden asteen.

– EU-maat ovat sopineet vähentävänsä kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Vertailuvuotena on 1990.

– Päästöjen vähentämiseksi EU:ssa on päästöoikeusjärjestelmä.

– Päästöjä vähennetään myös liikenteessä, lämmityksessä, jätehuollossa ja maataloudessa. Suomelle komissio on ehdottanut 39 prosentin päästövähennysvelvoitetta tällä päästökaupan ulkopuolisella sektorilla.

– Tavoite on kovimpia EU:ssa. Suomi toivookin joustoja runsaista metsistään ja niiden aiheuttamasta hiilinielusta.

– Maankäytön laskelmissa Suomen saattaa kuitenkin käydä ohraisesti lisääntyvien hakkuiden takia, koska metsäpinta-alan kehitystä vertaillaan historiatietoon.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut