Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi tuomittiin virkarikoksesta – kavalsi kuolinpesästä peräisin olleen kiväärin kotiinsa

Oikeus tuomitsi 55-vuotiaan poliisin sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta, kavalluksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut sakkoihin Itä-Suomen poliisissa toimineen komisarion, joka vei luvattomasti aseen kotiinsa ja säilytti aseita ohjeiden vastaisesti.

Nainen oli luovuttanut kevättalvella 2011 tai 2012 poliisille isänsä kuolinpesään kuuluneet kolme asetta: haulikon, pienoiskiväärin ja hirvikiväärin. Oikeuden mukaan poliisi ei tehnyt aseista asiaankuuluvaa merkintää rekisteriin eikä toimittanut niitä Poliisihallitukselle, vaan sen sijaan piti aseita lukitussa kaapissa työpaikalla lokakuuhun 2016 saakka. Yhden aseista hän vei myös kotiinsa, oikeus kertoo.

Poliisi kiisti syytteet. Hän kertoi, että oli ainoastaan yrittänyt auttaa naista ampuma-aseiden myynnissä. Poliisi kertoi halunneensa ostaa pienoiskiväärin ja sanoi, että oli tuonut sen kotiinsa ampumaradalla käyntiä silmällä pitäen.

Nainen puolestaan kertoi luovuttaneensa aseet poliisille hävitettäväksi. Hän kertoi, että poliisi oli kyllä sanonut haluavansa ostaa yhden aseen, mihin nainen oli suostunut. Myyntiasia oli kuitenkin jäänyt puheen tasolle.

Oikeus uskoi naisen kertomusta ja tuomitsi 55-vuotiaan poliisin 55 päiväsakkoon virkavelvollisuuden rikkomisesta, kavalluksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Poliisi myönsi, ettei aseiden säilytystapa ollut poliisin sisäisten ohjeiden mukainen, mutta hänen mukaansa muidenkin virkamiesten huoneissa oli ollut ohjeen vastaisesti säilytettävänä aseita, mikä oli poliisin mukaan muodostanut "yleisen, mutta toki velvoittavan ohjeen vastaisen menettelyn". Kyseessä oli Savonlinnan poliisilaitos.