Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio: Elämän makua pohjoisessa

Kanavateatterin Taivaan tulet räiskyvät taiten.

Kanavateatteri

Taivaan tulet

Ensi-ilta Laukaan Kuusassa 7. 7. 2017

Rauni Väänänen (Taru Eskonen-Myllylä) on poliisi, joka on tehnyt siirron Espoosta kotiseudulleen Kemijärvelle selvittääkseen erinäisiä asioita menneisyydestään, kuten äitinsä hämärää kuolemaa ja suhdettaan hulluun isäänsä Pekkaan (Arto Lehtikangas).

Pitkään etelässä asuneen on vaikea sopeutua pohjoisen löyhempään työprotokollaan, mikä aiheuttaa kitkaa Raunin ja hänen parinsa Aimon (Jan-Markus Nyman) välillä. Kuvioita sotkevat myös herkkä lääkäri Erkki (Jaakko Myllylä), Raunin sukulaissielu kunnanpamppu Sinikka (Iiris Tervanen) ja kaiken alla kytevä viinan salakuljetusvyyhti…

Vaikka en Kari Väänäsen ja Timo Parvelan kirjoittamaa tv-sarjaa ole katsonut, ei minulle tullut oloa, että sen ensimmäisen kauden teatteriversio olisi jättänyt pois mitään oleellista. Tiivistämisen seurauksena pääromanssin eteneminen tuntuu tapahtuvan epärealistisen nopeasti ja jotkin motiivit – esimerkkinä Raunin haluttomuus viedä selvästi mielenvikaista isäänsä hoitoon – eivät avaudu tarpeeksi, mutta niihin tottuu.

Päärikoksen selvittely antaa toisen puoliajan jälkeen tilaa ihmissuhdedraamalle, mikä on kokonaisuudelle eduksi. Raunin persoonallisuuden räiskyminen toisia vasten on kiehtovaa seurattavaa, ja Eskonen-Myllylä osaa tasapainotella Raunin kovan naamion ja sisäisen tyttömäisyyden välillä. Muutenkin näyttelijätyö on taiten tehty ilman mainittavia yli- tai alilyöntejä.

Toisinaan lavalla käy kuoro, joka esittää pääasiassa Ismo Alangon tekemiä lauluja. Vaikka ne ovatkin hyvin laulettuja, olisin silti toivonut kappalevalikoimaan enemmän vaihtelua. Lavastus kiinnitti positiivisesti huomioni yksityiskohdillaan ja tyylitellyllä suomalaislänkkärimäisyydellään.

Taivaan tulet on vankasti ilmaistun draaman ja elämän makuisen hurtin huumorin läpivalaisema teos, joka saa myös alkuperäisen tv-sarjan katsomisen tuntumaan entistä houkuttelevammalta.

Ohjaus: Kirsi Sulonen. Dramatisointi: Jari Luolamaa. Rooleissa: Taru Eskonen-Myllylä, Arto Lehtikangas, Keijo Myllylä, Leena Hyttinen, Jan-Markus Nyman, Jaakko Myllylä, Mariel Hautsalo, Markko Hautsalo, Iiris Tervanen, Oona Heikkinen, Marketta Lindqvist, Juhani Pekki, Miika Vaarakallio, Kasper Colliander, Kari Aliranta, Minttu Turunen, Helena Pasanen, Minna Korkeamäki, Sani Järvinen, Elina Hämäläinen. Tuottaja: Keijo Myllylä. Lavastus: Tapio Myllylä. Puvustus: Kirsi Sulonen. Äänisuunnittelu: Kirsi Sulonen. Tekniikka: Jaakko Myllylä.