Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Thaipoimijoiden korvausvaatimukset nurin: Hinta-arviot eivät olleet sitovia

Asia sai mediahuomiota, kun thaimaalaiset riitautuivat Ber-Ex-yhtiön kanssa ja lopettivat marjanpoiminnan Saarijärvellä vuonna 2013.

Kainuun käräjäoikeus hylkäsi kaikki thaimaalaisten marjanpoimijoiden korvausvaatimukset, jotka koskivat kesän 2013 kannattamatonta marjanpoimintamatkaa Suomeen. Poimijat vaativat kukin 5 000–7 000 euron suuruisia korvauksia heidät Suomeen kutsuneelta marjayhtiöltä.

Käräjäoikeuden mukaan sotkamolainen Ber-Ex Oy ei ole velvollinen korvaamaan poimijoille koituneita poiminnan keskeytymisestä aiheutuneita vahinkoja. Oikeuden päätöksen mukaan etukäteen marjojen ostohinnoista esitetyt hinta-arviot eivät myöskään olleet sitovia.

Heikkoon hintatasoon ja marjayhtiö Ber-Exin toimintaan pettyneet 50 poimijaa keskeyttivät poiminnan syksyllä 2013 Saarijärvellä. Osapuolten välit kiristyivät äärimmilleen, ja lopulta lakkoon menneet marjanpoimijat poistuivat Suomesta pettyneinä ja velkaantuneina.

Lisää velkaa tuli käräjäoikeuden päätöksen myötä, sillä thaimaalaiset velvoitettiin korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikuluja noin 30 000 euron verran.

– Olemme olleet asiakkaisiin yhteydessä, ja he ovat pettyneitä päätökseen. Olen ilmoittanut tyytymättömyyteni ratkaisuun, ja meillä on 30 päivää aikaa valittaa. Muuten en kommentoi tuomiota, thaimaalaisten asianajaja Ville Hoikkala kommentoi tuomiota.

Aktivisteille moitteita

Marjayhtiö Ber-Exin entinen omistaja ja ex-toimitusjohtaja Kari Jansa on helpottunut käräjäoikeuden ratkaisusta. Samalla häneltä riitti ymmärrystä marjanpoimijoita kohtaan.

– Tämän homman alkuunpanija on jossain muualla kuin näiden 50 marjanpoimijan porukassa. Minä olen hävinnyt tässä hommassa 300 000 euroa, ja pystyn ilman tuota rahaa elämään. Mutta näillä poimijoilla tilanne on toinen, arvioi Jansa.

Erityisesti thaimaalaisia poiminnan keskeyttämisessä avustaneiden vasemmistoaktivistien rooli närkästyttää yhä Jansaa.

– Li Anderssonin ja muiden vasemmistoaktivistien kuuluisi pyytää näiltä ihmisiltä anteeksi ja korvata poimijoille aiheutetut vahingot. He tekivät ison virheen, kun lähtivät tietämättömiä ihmisiä houkuttelemaan tähän mukaan, Jansa moittii suorasukaisesti.

Andersson kritisoi oikeuden päätöstä Facebook-sivuillaan.

– Poimijat eivät ole työntekijöitä vaan yrittäjiä, jotka joutuvat allekirjoittamaan sopimuksia, jotka jättävät heidät täysin oikeudettomaan asemaan suhteessa marjoja ostavaan yritykseen. Torppareita ovat, toisin sanoen, Andersson kirjoitti.