Mozzarellamarkkinat aukeavat – EU ja Japani sopivat vapaakauppasopimuksesta

Japani-sopimuksen on määrä poistaa EU:n ja Japanin väliltä lähes kaikki tullimaksut.

STT, AFP

EU ja Japani ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen vapaakauppasopimuksen viimeisistä kiistakysymyksistä, ilmoittaa EU:n kauppapolitiikasta vastaava komissaari Cecilia Malmström Twitterissä. Malmström ja Japanin ulkoministeri Fumio Ishida setvivät sopimuksen viimeisiä kiistakysymyksiä tänään Brysselissä.

Japani-sopimuksen on määrä poistaa EU:n ja Japanin väliltä lähes kaikki tullimaksut, mikä tietää EU-maiden viennille merkittäviä säästöjä. EU odottaa vientinsä Japaniin kasvavan tuntuvasti. EU:n ja Japanin taloudet muodostavat yhdessä 28 prosenttia maailman kokonaistuotannosta, joten kyseessä on yksi historian suurimmista kauppasopimuksista.

Japanin pääministeri Shinzo Abe vierailee huomenna Brysselissä osallistuakseen EU:n ja Japanin huippukokoukseen ja vahvistaa samalla omalta osaltaan sopimuksen.

Sopimuksen myötä EU avaa markkinoitaan Japanin autoteollisuudelle ja Japani päästää vastavuoroisesti EU:n maataloustuotteita, muun muassa juustoja markkinoilleen. Japani on määrännyt joillekin EU-maissa tuotetuille juustoille 30 prosentin tullit.

EU:n ja Japanin kauppasopimusta on pidetty vastauksena Yhdysvaltojen sulkeutumiselle ja presidentti Donald Trumpin protektionistiselle politiikalle. Trump on irrottanut Yhdysvallat 12 maata kattavasta Tyynenmeren maiden vapaakauppasopimuksesta, jossa myös Japani on mukana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.