Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Savonlinnassa varmistui neljäs tuhkarokkotartunta

Tartuntavaarallisena aikana Savonrannan venesatamassa käyneitä kehotetaan tarkastamaan rokotesuojansa.

Eilen vahvistettiin kahden savonlinnalaispojan saaneen tartunnan. Jussi Nukari

STT

Savonlinnaan kuuluvassa Savonrannassa Etelä-Savossa on varmistunut neljäs tuhkarokkotartunta. Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosterin mukaan nyt varmistuneella tartunnalla on yhteys viime päivinä Savonlinnassa ilmenneeseen kolmeen tuhkarokkotapaukseen.

Tartunta varmistettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) virologian laboratoriossa.

Eilen vahvistettiin kahden savonlinnalaispojan saaneen tartunnan. Heitä ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan. Tartunnat ovat yhteydessä punkaharjulaiseen leirikeskukseen, jossa olleella italialaismiehellä todettiin juhannuksen aikoihin tuhkarokko.

Sosteri suosittaa Savonrannan veneilijöiden lomasatamassa kesäkuun 23. päivän ja heinäkuun 4. päivän välillä asioineita tarkistamaan, ovatko he saaneet kaksi tuhkarokkorokotetta eli MPR-rokotetta tai varmuudella sairastaneet taudin aikaisemmin.

Savonranta on entinen kunta, joka nykyisin kuuluu Savonlinnaan.

Vakavia jälkitauteja

Tuhkarokon ensioireita ovat korkea kuume, hengitystieoireet ja yleensä kurkkukipu sekä myöhemmin iho-oireet. Tuhkarokolla on vakavia jälkitauteja, ja sen seurauksena voi vammautua tai jopa kuolla.

Viime vuonna Suomessa todettiin neljä tuhkarokkotapausta. Kaksi henkilöä oli saanut tartunnan ulkomailla ja toinen oli kotimaahan palattuaan tartuttanut kaksi henkilöä lisää.

Tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteen sai vuosina 2012–2014 syntyneistä lapsista noin 95 prosenttia.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut