Oikeus kielsi turvapaikanhakijan palauttamisen päivä sen jälkeen, kun mies oli jo viety Suomesta

Viranomaisten mukaan palauttamisessa ei toimittu vastoin lakia.

Migrin tiedossa ei ole sellaisia seikkoja, joiden perusteella Afganistaniin palautettu olisi noudettava takaisin Suomeen. Vesa Moilanen/ Lehtikuva

Mikko Gustafsson, Miia Sebany / STT

Viranomaisten mukaan kotimaahansa palautetun 19-vuotiaan afganistanilaismiehen palauttaminen oli lain mukaan mahdollista. Esimerkiksi Maahanmuuttovirasto (Migri) ei kuitenkaan kommentoi tapauksen yksittäisiä vaiheita.

STT:n tietojen mukaan Loimaalla asuneen nuorukaisen lakimies oli hakenut täytäntöönpanokieltoa palauttamiselle maanantaina eli samana päivänä kun mies oli palautettu Afganistaniin. Päivää myöhemmin Turun hallinto-oikeus antoi palautukselle täytäntöönpanokiellon.

– Tässä on hyvin poikkeuksellinen tilanne, kun katsotaan, missä ajassa täytäntöönpanokieltoa on haettu ja olisiko sitä voitu hakea aikaisemmin, Migrin oikeus- ja maatietopalveluyksikön johtaja Hanna Helinko sanoi keskiviikkona STT:lle.

Migrin arvion mukaan palautettu ei ole kotimaassaan vaarassa eikä häntä ole palautettu ehdottoman palautuskiellon vastaisesti.

Palauttaminen voidaan toteuttaa, vaikka kieltohakemus on jätetty

Migrin tiedossa ei ole sellaisia seikkoja, joiden perusteella Afganistaniin palautettu olisi noudettava takaisin Suomeen.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorion mukaan pelkkä täytäntöönpanokieltohakemus ei välttämättä keskeytä palauttamista.

– Jos henkilö esimerkiksi on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen eri oikeusasteista, voidaan päätös panna täytäntöön hakemuksesta huolimatta, Vuorio kommentoi STT:lle.

Suomessa poliisi vastaa käännytysten toimeenpanosta ja lainmukaisuudesta. Poliisi viestitti tapauksen jälkeen Twitterissä, että se ei palauta muita kuin täytäntöönpanokelpoisen päätöksen saaneita henkilöitä.

Viranomaisilla ei ole velvollisuutta hakea henkilöä palautusmaasta, jos kielto tulee palauttamisen jälkeen.

Käännytetyn kanssa asuneet ihmettelevät poliisin toimia

Afganistanilaismiehen suomalaisen majoittajan mukaan poliisi antoi väärää tietoa tapahtumien kulusta kertomalla, että maastapoistamispuhuttelu olisi loppuviikosta.

– Sovimme poliisin kanssa, että hänet tuodaan puhutteluun tämän viikon torstaina tai perjantaina. Miksi heille tuli sitten kiire hakea hänet sunnuntaina aivan yllättäen? Helvi Klemetti kysyi.

Komisario Marko Heikkilä Lounais-Suomen poliisilaitokselta totesi, että syy poliisin avoimuuden puutteeseen palautusaikatauluissa voi johtua esimerkiksi lentoaikatauluista tai taktisista syistä. Jälkimmäinen tarkoittaa käytännössä sitä, että poliisi ei kerro tarkkaa palautussuunnitelmaa esimerkiksi mahdollisen pakoilun vuoksi.

– Mielellämme sopisimme henkilöiden kanssa asiasta ihan avoimesti, mutta se ei käytännössä pääsääntöisesti toimi niin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut