Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KKO hylkäsi syytteen kunniamurhan valmistelusta – ei yksityiskohtaista tapposuunnitelmaa

Myös hovioikeus oli hylännyt syytteen.

Korkein oikeus (KKO) on hylännyt syytteen tapauksessa, jossa nuorta miestä epäiltiin niin sanotun kunniamurhan valmistelusta Helsingissä. Hänen epäiltiin aikoneen surmata sisarensa.

Myös hovioikeus oli hylännyt syytteen, mutta käräjäoikeus tuominnut miehen reiluksi kahdeksi vuodeksi vankeuteen törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta ja pahoinpitelystä.

KKO:n mukaan mies uhkaili toistuvasti tuolloin 16-vuotiasta siskoaan tappamisella ja väkivallalla. Oikeuden mukaan mies oli kuitenkin uhkaillut lukuisia muitakin ihmisiä ja uhkausten laatu oli vaihteleva. Tämän vuoksi KKO:n mukaan ei voitu riittävän luotettavasti päätellä, että mies oli päättänyt yksityiskohtaisen suunnitelman turvin tappaa sisarensa.

 

Käräjäoikeus oli puolestaan katsonut, että mies suunnitteli sisarensa surmaamista pääasiallisena motiivinaan halu palauttaa perheen maine ja kunnia. Taustalla oli käräjäoikeuden mukaan se, ettei sisko ollut noudattanut perheen kulttuurin ja uskonnon mukaisia perinteitä.

KKO sen sijaan katsoi, että miehen viesteistä näkyi uhkausten ja suuttumuksen lisäksi jossain määrin myös tämän huolestuneisuus perheenjäsenistään. Mies oli todennut käyttäneensä voimakasta kieltä ja tehneensä siinä virheen.

Kyseessä oli ensimmäinen KKO:n ennakkopäätös törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua koskevassa asiassa.

Pahoinpitelyasiaa ei käsitelty enää KKO:ssa. Siten hovioikeuden kuuden kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus sisarensa pahoinpitelystä jäi voimaan.