Järjestö: "Mosulin lapset menettäneet kykynsä olla lapsia"

Kaupungin lapset eivät enää pystyneet leikkimään tai osoittamaan tunteitaan, järjestöstä kerrotaan.

Äärijärjestö Isis valtasi Mosulin kolme vuotta sitten. Dimitar Dilkoff

STT

Irakin Mosulissa äärijärjestö Isisin vallan alla eläneet lapset kärsivät vaikeasta stressistä, peloista ja painajaisista, kertoo kansalaisjärjestö Pelastakaa Lapset. Järjestö on haastatellut 65:tä lasta Mosulin ulkopuolella sijaitsevalla pakolaisleirillä. Haastatteluissa lapset kertoivat näkemästään verenvuodatuksesta ja läheistensä kuolemista.

– Jos meidät saatiin rukousaikaan kiinni kadulta, meitä saatettiin piiskata. Heillä oli myös tapana ruoskia tai suorittaa mestauksia kaduilla silloin tällöin, yksi lapsista kertoi järjestön mukaan.

Järjestö sanoo, että lapset eivät pystyneet leikkimään tai osoittamaan tunteitaan.

Pelastakaa Lapset -järjestön Lähi-idän vanhempi mielenterveysneuvonantaja Marcia Brophy sanoo, että lapset tarvitsevat tukea vuosiksi eteenpäin.

– Huomiota herättävää oli, miten sisäänpäin kääntyneitä ja vetäytyviä lapsista oli tullut. He hymyilivätkin harvoin. Oli kuin he olisivat menettäneet kykynsä olla lapsia, Brophy kertoo järjestön tiedotteessa.

Äärijärjestö Isis valtasi Mosulin kolme vuotta sitten. Irakin armeija liittolaisineen on ajanut äärijärjestön ahtaalle. Hyökkäys Mosuliin alkoi lokakuussa ja armeija arvioi viime viikolla, että kaupungissa olisi enää korkeintaan 300 Isisin taistelijaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.