Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Savonlinnassa ilmeni kaksi uutta tuhkarokkotapausta – kolmannes kunnista alttiita epidemialle

THL:n rokotekartta paljastaa useita alueita, joissa tuhkarokolta suojaavaa rokotetta karsastetaan.

Tartunnalta suojaa lasten rokotusohjelmaan kuuluva MPR-rokote. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tuuli Oikarinen, Miia Sebany / STT

Tämän vuoden varmistuneiden tuhkarokkotapausten määrä nousi tiistaina kolmeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laboratoriotesteissä varmistui, että kaksi savonlinnalaisen perheen poikaa ovat saaneet tartunnan, kertoi Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaalan infektioylilääkäri Sakari Vuorinen. Lapsia ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan. Sairastuneita poikia hoidetaan kotona.

– He ovat kotikaranteenissa vanhempien hoidossa, Vuorinen kertoi.

Tartunnoilla on yhteys punkaharjulaiseen leirikeskukseen. Keskuksessa oli ollut italialaismies, jolta paljastui juhannuksen tienoilla tuhkarokko.

Uusien tuhkarokkotartuntojen mahdollisuutta ei voida Vuorisen mukaan sulkea pois.

– Aina on mahdollista, että tulee lisää tartuntoja, altistuneita oli niin paljon. Mutta mitään kyteviä tapauksia tällä hetkellä ei ole.

Kaikkiin niihin, jotka ovat voineet altistua, on otettu yhteyttä.

Kolmannes kunnista riskirajalla

Viime vuonna tuhkarokkotapauksia todettiin neljä. Kaksi oli saanut tartunnan ulkomailta, ja toinen heistä tartutti vielä kaksi muuta Suomessa. Sairastuneilla ei ollut rokotussuojaa. Vuonna 2015 tartuntoja todettiin kaksi.

Tuhkarokolla on vakavia jälkitauteja, ja sen seurauksena voi vammautua tai jopa kuolla.

Tartunnalta suojaa lasten rokotusohjelmaan kuuluva MPR-rokote. Ongelma on, etteivät kaikki sitä ota. Rokotuskattavuus on kuitenkin THL:n asiantuntijalääkärin Ulpu Elonsalon mukaan yleisesti hyvä. MPR-rokotteen on Suomessa saanut vuosina 2012–2014 syntyneistä lapsista noin 95 prosenttia. Kun se raja täyttyy, isoja epidemioita ei ole odotettavissa.

Luku on kuitenkin valtakunnallinen, ja alueellisia eroja on: THL:n rokotekartan mukaan esimerkiksi Uudellamaalla Karviaisten terveyskeskuksen alueella eli Karkkilassa ja Vihdissä MPR-rokotteen sai vuonna 2012 yli 95 prosenttia lapsista, mutta vuonna 2014 enää 84,5 prosenttia. Ongelma koskee erityisesti Pohjanmaan ruotsinkielistä rannikkoseutua ja suuria kaupunkeja. Noin kolmannes Suomen kunnista jää alle 95 prosentin rajan.

Mitä tällaisesta alle 95 prosentin rokotekattavuudesta seuraa?

– Paikalliset epidemiat ovat mahdollisia, edellyttäen että tuhkarokkovirus tulee tuontitapauksena alueelle ja löytää taskun.

Taskulla Elonsalo tarkoittaa yhteisöä, jolla rokotekattavuus on matalampi.

Itä-Savon terveyskeskuksen alueella, johon Savonlinna kuuluu, rokotuskattavuus on uusimpien tietojen mukaan liki 97 prosenttia.

Voi tulla mukana Euroopan-matkalta

Vuotta 2014 uudempia tietoja rokotekattavuudesta ei ole, ja Elonsalon mukaan on vaikea vielä arvioida, mihin suuntaan ollaan menossa.

Uudet tuhkarokkotapaukset kuitenkin Elonsalon mukaan havahduttavat ihmisiä ottamaan rokotteita, mikä nostaa rokotuskattavuutta.

Tiedon välittämisen ja esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisten koulutuksen lisäksi keinoja nostaa rokotuskattavuutta ei Elonsalon mukaan juuri ole.

– Rokotukset ovat vapaaehtoisia.

– Kun pitkään aikaan ei väestön keskuudessa nähdä näitä tauteja tai niihin liittyviä jälkitauteja, ei osata arvioida, kuinka vakavista taudeista on kyse.

Tauti voi tulla myös matkailijoiden mukana. WHO varoitti keväällä tuhkarokon yleistymisestä Euroopassa, erityisesti Romaniassa ja Italiassa.

Olenko suojassa tuhkarokolta?

– Tuhkarokko on herkästi tarttuva virustauti: riski sairastua voi olla jopa silloin, jos samassa tilassa on kaksikin tuntia aiemmin oleskellut tuhkarokkoa sairastava.

– Taudilta suojaa MPR-rokote, joka annetaan osana kansallista rokotusohjelmaa lapsille.

– Ennen 1970-lukua syntyneet ovat yleensä taudilta suojassa, koska ovat itse sairastaneet sen lapsena.

– 1960-luvun lopussa tai 1970-luvun alussa syntyneillä suoja voi olla puutteellinen. Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneistä puolestaan lähes kaikki ovat saaneet rokotuksen neuvolassa tai koulussa.

– Tuhkarokolla on vakavia jälkitauteja, ja sen seurauksena voi vammautua tai jopa menehtyä.

– Sairastuneen seurassa paljon oleskellut rokotettukin voi sairastua, mutta riski on pieni ja sairastuminen lievä.

– Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet.

– Ota yhteyttä terveyskeskukseen, jos sinua ei ole rokotettu. Rokote on maksuton.

– Jos olet altistunut tuhkarokolle ja sinulla on tuhkarokkoon viittaavia oireita, ota myös yhteyttä terveyskeskukseen.

Lähde: THL

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut