Pekingin paikallishallinto antaa suomalaisryhmälle harvinaisen luvan mittausaseman rakentamiseen

STT

Pekingin saasteilmaa maistelee pian suomalainen mittausasema, sillä Helsingin yliopisto ja Pekingin kemianteknologian yliopisto (BUCT) ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen aseman rakentamisesta.

Luvat ja rahoitus ovat järjestyneet ilmakehän tutkimiseen erikoistuneen akatemiaprofessorin <Person>Markku Kulmalan</Person> tutkimusryhmälle kiinalaisen yhteistyöyliopiston ja Pekingin paikallishallinnon avulla.

Kulmala kertoi toukokuussa STT:n haastattelussa, että ilmansaasteita seulovan mittausaseman on tarkoitus tuottaa aiempaa tarkempaa tietoa saastecocktailin sisällöstä. Kulmalan mukaan uusi mittausasema seuraisi paikan päällä noin tuhatta eri ainetta, kun nykyään jäljitetään 10–20:tä ainetta.

Harvinaista hankkeessa on se, että Helsingin yliopistolla on nyt vapaat kädet rakentaa asema BUCT:n kampukselle Pekingin länsiosaan. Tutkimuskoordinaattori <Person>Joni Kujansuun</Person> mukaan yhtenä syynä tähän ovat BUCT:n rehtorin hyvät suhteet Pekingin paikallishallintoon.

Kujansuu kertoo tutkimusryhmän tavoitelleen jo pitkään pääsyä tekemään mittauksia Pekingiin. Pääkaupungissa luvan saaminen tutkimustyöhön on kuitenkin vaikeaa.

– Keskushallinto on ollut huomattavasti herkempi ja varovaisempi siihen, miten ulkomaiset tahot voivat täällä toimia ja kerätä tietoa.

Sään ja saasteiden yhteys esiin

Kujansuu kertoo, että Kulmalan ryhmän Nanjingissa Shanghain lähellä tekemissä mittauksissa on havaittu ilmiöitä, joita muut ryhmät eivät ole mitanneet. Hän selittää, että jatkuvien mittausten avulla on ymmärretty aiempaa paremmin ilmakehän rajakerrosta, joka estää maan pinnasta tulevien kemiallisten yhdisteiden siirtymisen ylempiin ilmakehiin.

– Rajapinnan korkeus vaihtelee säätilan mukaan ja me olemme huomanneet, että nämä erilaiset kemialliset yhdisteet ja niiden yhdistelmät vaikuttavat rajakerroksen korkeuteen. Samalla se vaikuttaa vallitsevaan säätilaan, Kujansuu kertoo.

– Kiinassa sään ennustaminen on ollut hyvin heikkoa, koska saastekomponentti ei ole ollut mukana. Me olemme kyenneet osoittamaan, millaiset prosessit aiheuttavat esimerkiksi sadetta tai sateiden siirtymistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.