IS: Iskelmälaulaja Annikki Tähti on kuollut – "Hänellä ei ollut diivan elkeitä", muistelee Antti Einiö

"Hän onnistui rakentamaan kauneimmat kaarisillat yli sodanjälkeisen Suomen 1950-luvulta aina 2000-luvulle."

Annikki Tähti Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa vuonna 2003. Markku Ojala

STT

Iskelmälaulaja Annikki Tähti on kuollut 87-vuotiaana, kertoo Ilta-Sanomat. Lehden tietojen mukaan hän kuoli 19. kesäkuuta.

Tähti muistetaan muun muassa Muistatko Monrepos'n -valssista, jonka hän levytti vuonna 1955. Herkästi laulettu valssi laukaisi kollektiivisen kaipuun rajantakaiseen menetettyyn Karjalaan, josta kertovat laulut olivat olleet sodan jälkeen radiossa pannassa, kuvailee kotimaisen viihteen historioitsija Maarit Niiniluoto Kansallisbiografiassa.

– Tuolla hetkellä Karjalan kaihosta tuli osa suomalaista kulttuuria, Niiniluoto kirjoittaa levytyksen merkityksestä.

2000-luvulla Tähti lauloi Monrepos'n Aki Kaurismäen Cannes'ssa palkitussa elokuvassa Mies vailla menneisyyttä (2002).

Tähti esiintyi yhtäjaksoisesti yli 50 vuotta. Useita klassikoita levyttänyt artisti muistetaan myös muun muassa iskelmistä Kuningaskobra ja Balladi Olavinlinnasta.

– Olemuksellaan ja äänellään hän on onnistunut rakentamaan kauneimmat kaarisillat yli sodanjälkeisen Suomen 1950-luvulta aina 2000-luvulle, Niiniluoto kirjoittaa.

"Valtavan suuri nimi 1950-60-luvuilla"

Nykyisin konsulttina toimiva musiikkialan pitkäaikainen vaikuttaja Antti Einiö, 81, oli töissä samassa levy-yhtiössä Annikki Tähden kanssa 1950-luvulla.

Scandia-musiikissa muun muassa kustannuspäällikkönä toiminut Einiö kertoo olleensa päivittäin tekemisissä hänen kanssaan.

– Voidaan sanoa, että hän oli sen ajan Paula Koivuniemi tai Katri Helena. Hän oli valtavan suuri nimi alalla 1950- ja 1960-luvuilla, muun muassa Louis Armstronginkin Suomeen keikalle vuonna 1955 järjestänyt Einiö kertoo STT:lle.

Einiön mukaan hänellä on ollut erittäin suuri merkitys koko suomalaiselle iskelmälle. Hän ei muista, milloin tapasi Tähden ensimmäisen kerran, mutta muistelee kun yhtiössä levytettiin Muistatko Monrepos'n ja Balladi Olavinlinnasta.

– Hän oli erittäin menestynyt laulajatar, valtavat kultalevymyynnit ovat ihan legendoja. Suosion takana oli varmaankin hänen upea äänensä, Einiö sanoo.

Antti Einiön mukaan Tähti oli henkilönä mukava ja vaatimaton.

– Ei kummempia kuuluisuuden merkkejä hänessä näkynyt. Menestys ei mennyt päähän, eikä hänellä ollut diivan elkeitä. Hän oli ihan tavallinen ihminen, Einiö muistelee.

Viimeksi he tapasivat Einiön veljen, yhden levy-yhtiö Scandian perustajista, Paavo Einiön muistelmateoksen julkaisutilaisuudessa.

– Hän ei enää oikein muistanut minua, kun viimeksi tapasimme, Einiö kertoo.

Tähti sai keväällä 2008 aivoinfarktin, jonka jälkeen vetäytyi julkisuudesta.

Onni Gideonin ja Erik Lindströmin orkesterien solisti

Tähti oli 1950-luvulla yksi uuden naislaulajien sukupolven läpimurron edustajista. Hän pääsi George de Godzinskyn oppilaaksi ja äitiyslomatuuraajaksi Metro-tyttöjen kiertueelle. Hän lauloi valssin Onnen sävel musiikkielokuvassa Kaksi hauskaa vekkulia (1953). Hänestä tuli Onni Gideonin tanssiorkesterin ja Erik Lindströmin yhtyeen laulusolisti.

Tähti esiintyi 1957–1967 silloisen aviomiehensä Pentti Tiensuun orkesterissa. 1960-luvun lopulta eteenpäin levytykset harvenivat mutta tyyli säilyi.

2000-luvulle tultaessa Tähti eli uuden huomion aikaa. Hän levytti muun muassa Toni Edelmannin sävellyksiä teokseen Elämänvirta ja vietti 50-vuotistaiteilijajuhlaansa, jonka kunniaksi ilmestyi levy, jolla hän tulkitsi Rauno Lehtisen, Kari Kuuvan, Erik Lindströmin ja Toivo Kärjen sävellyksiä.

Airi Annikki Tähti syntyi työläisperheeseen 1929 Helsingin Kalliossa.

Lähde: Kansallisbiografia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.