Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Romanian johtava vasemmistopuolue veti tukensa pääministeriltä

Grindeanu ilmoitti aikeistaan pian sen jälkeen, kun PSD-puolue oli ensin ilmoittanut, ettei enää tue pääministeriä.

Pääministeri Sorin Grindeanu. Abir Sultan

STT

Romaniassa pääministeri <Person>Sorin Grindeanu </Person>on ilmoittanut, ettei aio ainakaan vielä erota huolimatta siitä, että hän menetti sosiaalidemokraattisen PSD-puolueen tuen. Pääministeri sanoi myöhään keskiviikkona eroavansa vasta sitten, kun presidentti <Person>Klaus Iohannis </Person>on keskustellut puolueiden kanssa ja ilmoittanut nimeävänsä uuden pääministerin PSD-puolueesta.

– En eroa. Olen vastuullinen henkilö, pääministeri kommentoi toimittajille Bukarestissa.

Grindeanu ilmoitti aikeistaan pian sen jälkeen, kun PSD-puolue oli ensin ilmoittanut, ettei enää tue pääministeriä. PSD syytti pääministeriä siitä, ettei tämä ole onnistunut toimeenpanemaan taloudellisia uudistuksia Romaniassa, joka on EU:n toiseksi köyhin maa.

Joidenkin tilannetta seuranneiden ihmisen mukaan tuen vetämisen taustalla olisi kuitenkin välirikko pääministerin sekä PSD:n johtajan <Person>Liviu Dragnean</Person> välillä. Dragnea itse ei voinut aikoinaan pyrkiä Romanian pääministeriksi, koska hänet on tuomittu äänestyspetoksesta. Lisäksi häntä epäillään valta-aseman väärinkäytöstä. Dragnea on kiistänyt syytökset.

– Liviu Dragnea haluaa vain yhtä asiaa, muutoksia korruption vastaisiin lakeihin, jotka estävät sen, ettei hänestä voi tulla pääministeriä, kommentoi asiaa PSD:n puolueen entinen jäsen <Person>Alin Teodorescu</Person>.

PSD:llä on enemmistö Romanian parlamentissa yhdessä pienen ALDE-puolueen kanssa.

Hallituksen lakiehdotus kirvoitti mielenosoituksia

Romaniassa järjestettiin kuluvan vuoden alkupuoliskolla useita suuria mielenosoituksia, joissa vastustettiin lakiehdotusta, joka olisi olennaisesti vesittänyt korruption vastaista lainsäädäntöä. Kyseessä olivat suurimmat mielenosoitukset maassa sen jälkeen, kun kommunistivalta kaatui vuoden 1989 lopulla.

Hallitus perui lakiehdotuksen mielenosoitusten seurauksena.

Mielenosoittajien lisäksi myös muun muassa presidentti Iohannis kritisoi hallituksen ajamaa ehdotusta. Presidentti kuvaili ehdotusta kovaksi iskuksi korruption vastaiselle työlle.

Ehdotus olisi muun muassa poistanut rangaistavuuden useilta rikkomuksilta. Valta-aseman todettu väärinkäyttö puolestaan olisi johtanut jatkossa vankeusrangaistukseen vain, jos siitä on seurannut yli 44 000 euron tappiot.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut