Teatteriarvio: Elämän kirjavia kokemuksia

Eija Vilpas ja Tiia Louste nähdään Yöttömässä yössä sisaruksina. Valdemar Virtasella on näytelmässä kolmoisrooli.

Jorma Pollari

Kievarin kesäteatteri

Yötön yö

Vierailuesitys 13.6.2017

Juhannus ja suomalainen – yhdistelmä, josta saa aikaan niin komediaa, draamaa kuin farssinkin, ja paljon muuta. Eija Vilpas on kirjoittanut ajankohdan pohjalta elämänmakuisen, realistisen kuvauksen kahden sisaruksen kohtaamisesta perintömökillä.

Yötön yö käy läpi sisarusten elämää barbiajoista nykyhetkeen ja vilkuilee myös tulevaisuuta kohti. Kohdataan uudestaan karikoita, mutta myös aavoja, jolloin elämä maistui ja tuulet olivat myötäiset. Tarinan oheen heitellään kansanperinnettäkin huumorin höysteeksi.

Koska esitys on niin realistinen ja esittäjät taitavia, on kuin katsoisi elävää elämää. Hurmioitunut taiteilijasielu (Tiia Louste) on vastakohta pedantille opettajasiskolleen (Eija Vilpas), joten törmäyspintaa löytyy, joskin pohjavireenä on sisarusrakkaus ja yhteenkuuluvuus.

Näytelmässä on paljon tarttumapintaa ja ajatusta mukana. Käsikirjoituksen rakenne näet kuljettaa hupaisat osiot nasevasti limittäin vakavampien teemojen kyljessä – tunnelma vaihtuu hetkessä, mikä tekee esityksestä helposti seurattavan.

Tiia Louste on mitä sopivin rooliinsa kohtalokkaana ja lyyrisenä seireeninä, siinä missä Eija Vilpas maanläheisenä hulvattomana jalat maassa -tyyppinä. Kolmantena tyyppinä vilahtaa Valdemar Virtanen kolmoisroolissa, joita kaikkia käsikirjoitus hyödyntää onnistuneesti.

Esityksiä Kievarin kesäteatterissa ei ole kuin kesäkuun ajan. Tuotanto ei ole uusi, vaikka Hietamalla komedia nähdäänkin ensimmäistä kertaa – prokkis kiertää Suomea. Suosittelen esitystä lämpimän komedian ystäville, jotka ovat valmiita myös myötäelämään elämänkulusta jaettavia tuttuja kokemuksia ja unelmia.

Käsikirjoitus: Eija Vilpas. Rooleissa: Eija Vilpas, Tiia Louste, Valdemar Virtanen. Esitykset 30.6. asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.