Perussuomalaiset jäävät lähes yksin oppositiossa

RKP vaatii hallitukselta muutosta Eurooppa-politiikkaan.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vaatii, että hallituksen on nyt muutettava EU-politiikkansa. Heikki Saukkomaa

Katri Nieminen / Uutissuomalainen

Perussuomalaisten vanhan puolueen kansanedustajien kohtalo on nyt jäädä oppositioon, kun ainakin 20 kansanedustajaa loikkaa Uusi vaihtoehto -ryhmän riveihin ja mukaan hallitukseen.

Oppositiossa perussuomalaisten olo voi kuitenkin olla yksinäistä, sillä moni vanha oppositiopuolue ei koe voivansa olla samaa mieltä juuri minkään perussuomalaisten ajaman asian kanssa.

– Nyt jäljelle jäänyt porukka on talouspolitiikassa kokoomuksen oikealla puolella, eikä puolla vähemmistöjen oikeuksia. En näe, että meillä olisi asiakysymyksissä minkäänlaisia edellytyksiä yhteistyölle, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa.

– Meidän politiikkaa ohjaavia arvoja ovat jakamaton ihmisarvo, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, ihmisoikeudet ja solidaarisuus. Luulen, että meillä on (Jussi) Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa aika vähän sellaisia kysymyksiä, joissa olisi yhteinen näkemys, SDP:n Antti Rinne puolestaan kommentoi.

– Vaikka minulla on hyvä mielikuvitus, en löydä mitään yhteistä meidän ja perussuomalaisten välillä, sanaili puolestaan ruotsalaisen kansanpuolueen Anna-Maja Henriksson.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah ei kuitenkaan halunnut lähteä arvostelemaan perussuomalaisten arvopohjaa.

– Suomessa on kymmeniä puolueita. Ei meidän tarvitse arvioida niiden arvopohjaa. Meillä on oma kristillisdemokraattinen arvopohjamme, Essayah sanoi.

Uutta EU-politiikkaa vaaditaan

Oppositiopuolueet arvioivat, että hallituspolitiikkaan tuskin tulee suuria muutoksia Uusi vaihtoehto -ryhmän myötä.

– Kuuntelin hyvin tarkalla korvalla, mitä Juha Sipilä ja Petteri Orpo sanoivat arvomaailmasta ja EU-politiikasta. Siksi odotan, että meillä on nyt Eurooppa-ministeri, joka lopettaa kaikki puheet EU-kansanäänestyksestä. Jos sellaisia vielä tulee, se on osoitus, että hallitus on epäonnistunut. Pahoin pelkään, että sama vanha peli jatkuu, RKP:n Henrikssonsanoi.

– Hallituksessa Uusi vaihtoehto näyttää jatkavan vanhalla perussuomalaisten linjalla. Sehän tarkoittaa sitä, että mikään ei muutu. Uusi vaihtoehto onkin vanha vaihtoehto ja epäoikeudenmukaisesti leikkaava ja yhteiskuntaa eriarvoistava politiikka jatkuu, Rinne sanaili.

Vihreiden Ville Niinistö tviittasi puolestaan, että Halla-aho oli vain imagotaakka.

– Jos soinilaiset otetaan hallitukseen, sama kova leikkauslinja ihmisoikeuksista, koulutuksesta ja kehitysyhteistyöstä jatkuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.