Kela teettää ulkopuolisen arvion tukiruuhkasta

Sari Sarkomaa: "Ulkopuolista arviota ei ole pyydetty sen takia, että olisi ajateltu sisäisen arvioinnin olevan huono."

Kelan tukiruuhkan sisäinen arvio valmistui viime viikolla. Nyt valtuusto päätti teetättää myös ulkoisen arvion ruuhkan syistä. Risto Aalto

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen

Kelan valtuutetut ovat päättäneet, että perustoimeentulotuen ruuhkautumisesta tehdään myös ulkopuolinen arviointi Kelassa. Sisäinen arviointi valmistui viime viikolla.

Kelan valtuuston puheenjohtajan, kansanedustaja Sari Sarkomaan (kok.) mukaan päätös ulkopuolisesta arviosta oli yksimielinen.

– Perustoimeentulotuen siirto oli iso asia, siksi halusimme saada selkeän ja perusteellisen arvion suunnittelusta ja toimeenpanosta sekä saada selvää, miten voimme tehdä asioita jatkossa paremmin. Tarkoitus on ottaa opiksi.

Ulkoinen arvio valmistuu Sarkomaan mukaan Kelan valtuutettujen yleiskokoukseen mennessä, joka pidetään 17. lokakuuta.

Sarkomaa uskoo, että ulkopuolisessa arviossa voidaan havaita sellaisiakin kehityskohteita, joita sisäisessä arviossa ei huomattu.

– Ulkopuolista arviota ei ole pyydetty sen takia, että olisi ajateltu sisäisen arvioinnin olevan huono. Sisäistä arviota pidettiin kattavana ja hyvänä, Sarkomaa korostaa.

Ulkoisen arvioinnin tekee Kelan valvontatilintarkastuksesta vastaava BDO Audiator Oy.

Perustoimeentulotuen hakemusten käsittely ruuhkautui pahasti, kun käsittely siirtyi vuodenvaihteessa kunnilta Kelalle.

Sisäisestä arviosta kertoi huhtikuussa Uutissuomalainen. Sisäisessä arviossa löydettiin monia syitä Kelassa syntyneeseen ruuhkaan. Syiksi nimettiin muun muassa tietojärjestelmien keskeneräisyys sekä puutteellinen koulutus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.