Soini ja joukko perussuomalaisia perustavat uuden eduskuntaryhmän

Mukana ovat kaikki perussuomalaisten tämänhetkiset ministerit. Ryhmään tulee 20 kansanedustajaa.

Perussuomalaisista uuteen ryhmään irtautuneita kansanedustajia saapui median eteen. Joukossa olivat muun muassa Sampo Terho (vasemmalla), Jari Lindström, Ritva "Kike" Elomaa ja Simon Elo. Jussi Nukari

STT

Perussuomalaisten väistynyt puheenjohtaja Timo Soini ja joukko puolueen kansanedustajia eroavat perussuomalaisista. Mukana ovat Soinin lisäksi kaikki muut ministerit, muun muassa työministeri Jari Lindström, puolustusministeri Jussi Niinistö, ja eurooppaministeri Sampo Terho.

Kansanedustajat perustavat uuden eduskuntaryhmän nimeltä Uusi vaihtoehto. Soinin perustama ryhmä jatkaisi mielellään Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa entisellä ohjelmalla.

Jos Uusi vaihtoehto olisi mukana keskustan ja kokoomuksen johtamassa hallituksessa, hallituksella olisi eduskunnassa 106 edustajaa.

Perussuomalaisten vastavalittu puheenjohtaja Jussi Halla-aho poistui puolueen eduskuntaryhmän kokouksesta takakautta kommentoimatta tapahtumia paikalla olevalle medialle.

Puolueen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari sen sijaan kommentoi STT:lle, että puolue aikoo "katsoa rauhallisesti pari päivää".

– PS:n jäsenistö on meidät näihin tehtäviin valinnut, kunnioitamme heidän tahtoaan, Huhtasaari sanoi.

Hallitustunnusteluja vielä tänään

Ryhmän jäsenen Pentti Oinosen mukaan pääministeri Juha Sipilän kanssa on tarkoitus jatkaa hallitustunnusteluja vielä tänään iltapäivällä. Tarkka aika ei ole vielä Oinosen mukaan tiedossa.

Ryhmään tulee 20 kansanedustajaa. Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä oli aiemmin 37 jäsentä.

Uuteen ryhmään kuuluvat Soinin ja ministerien lisäksi muun muassa eduskunnan puhemies Maria Lohela ja kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaa. Katso koko nimilista täältä.

Lohela tviittasi olevansa helpottunut ja tyytyväinen.

– Suru menetetystä vaihtui nopeasti iloksi uudesta, Lohela kirjoitti.

Kansanedustaja Ritva Elomaa oli pohtinut uuden eduskuntaryhmän mahdollisuutta jo viikonlopun puoluekokouksen aikana.

– Itse aloin miettiä tätä mahdollisuutta sunnuntai-iltana. Siinä vaiheessa, kun uutta valtuustoa alettiin äänestää ja siihen juntattiin porukkaa ihan ulkopuolelta. Tämä on vaikeaa, kun ei ole rahaa, mutta meillä on ideologia, Elomaa kertoo.

Uusi vaihtoehto -ryhmään kuuluva kansanedustaja Simon Elo kertoi tiedotustilaisuudessa, että on mahdollista, että ennen seuraavia vaaleja perustetaan uusi puolue. Elo on uuden eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Varapuheenjohtajaksi nousee Tiina Elovaara. Timo Soini pysyy rivijäsenenä.

"Voimakas irtiotto Halla-ahon PS:stä"

Kokoomuksen Petteri Orpo kirjoitti Twitterissä uuden eduskuntaryhmän muodostamisen olevan "voimakas irtiotto Halla-ahon PS:stä".

– Aavistelin että lähtijöitä on, mutta tapa ja määrä hätkähdyttävät. Kunnioitettava ja rohkea päätös, Orpo tviittasi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvioi hallituksen linjan säilyvän uuden eduskuntaryhmän syntymisen myötä entisellään.

– Veikkaukset PS:n hajoamisesta kävivät toteen. Jos Sipilä kokoaa hallitusta tältä pohjalta, linja pysyy nykyisellään, Andersson tviittasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.