Orpo: Perussuomalaisten ryhmän hajoaminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia hallitusneuvotteluihin

Nyt pohditaan: Tarvitseeko hallituksen erota vai ei?

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (vas.) ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen arvioivat, ettei hallituksen välttämättä tarvitse jättää eronpyyntöään, mutta se on pääministerin asia. Markku Ulander / Lehtikuva

Ari Helminen / Uutissuomalainen

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että perussuomalaisista lähteneet 20 kansanedustaja antavat uusia mahdollisuuksia enemmistöhallituksen muodostamiseen. Orpo ei vielä ottanut kantaa siihen, tarvitseeko nykyisen hallituksen jättää eronpyyntöään vai ei.

– Se on pääministerin asia arvioida, tarvitaanko uusia hallitusneuvotteluja, Orpo sanoi.

Suuruus hätkähdytti

Orpo kertoi tienneensä, että perussuomalaisissa on liikehdintää, mutta sen suuruus oli hätkähdyttävä. Hän sanoi kunnioittavansa lähtijöiden ratkaisua.

– He ovat tulleet samaan johtopäätöksen, mihin me tulimme eilen pääministerin kanssa, yhteistyö Halla-ahon johtaminen perussuomalaisten kanssa ei voi jatkua, Orpo sanoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoo eduskuntaryhmän olevan koolla illalla ja siellä käydään muuttunut tilanne läpi.

– Me tunnemme nämä toimijat, Jokinen vastasi kysymykseen, voiko heidän kanssaan jatkaa hallitusyhteistyötä.

Pääministeri päättää

– Tässä on saatu Suomen poliittisessa historiassa merkittäviä uutisia, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) luonnehti tilannetta.

Kaikkosen mukaan perussuomalaisten kahtiajakautuminen saattaa luoda hallitukselle mahdollisuuden jatkaa yhteistyötä uuden ryhmän kanssa, mutta hän haluaa keskustella asiasta pääministerin kanssa. Myös keskustan eduskuntaryhmä arvioi uutta tilannetta illalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.