Kuinka korkealle perussuomalaisten suosio voi nousta? Näin vastaa tutkija

Politiikan tutkija Emilia Palosen mukaan puolue hyötyy "me vastaan muut" -asetelmasta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho menossa puolueen eduskuntaryhmän kokoukseen. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Tarja Kovanen

Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten tie käy oppositioon. Samalla puolueelle avautuu mahdollisuus saada puolueen alamaissa madellut kannatus kasvuun. Julkisuudessa onkin spekuloitu tämän olleen Halla-ahon suunnitelma koko ajan.

Mutta mikä on uuden suunnan ottaneen perussuomalaisten kannatuspotentiaali?

Politiikan tutkija Emilia Palosen mukaan sitä on vielä liian aikaista spekuloida.

Arvioita on kuitenkin jo esitetty, jopa pääministeripuolueeksi asti nousemisesta. Perussuomalaisten kannatuspotentiaalia pohtiessa on vedottu ennen kaikkea Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn tuoreeseen raporttiin, jonka mukaan jopa joka neljännes voisi äänestää äärikansallista populistipuoluetta.

Palonen ei kuitenkaan vetäisi EVAn tutkimuksesta yhtäläisyysmerkkejä perussuomalaisten kannatuspotentiaaliin.

– Varmasti moni suomalainen määrittelee itsensä kansallismieliseksi. Jos siis kysytään suoraan, kuinka moni äänestäisi kansallismielistä puoluetta, saadaan näitä lukemia. Jos kuitenkin kysytään suoraan, kuinka moni äänestäisi Halla-ahon johtamia perussuomalaisia, voitaisiin saada hyvin erilaisia lukemia.

Näkyvyys vastavoimana hyödyttää

Kun Jussi Halla-aho valittiin lauantaina perussuomalaisten puheenjohtajaksi, puhuttiin jopa puolueen sisäisestä vallankumouksesta. Palosen mukaan kyse todella oli suuresta muutoksesta puolueelle.

Halla-aho on esimerkiksi talouspoliittisissa linjauksissaan huomattavasti aiempaa puoluejohtoa enemmän oikealla.

Halla-aho korosti julkisuudessa omaa haluaan pitää puolue hallituksessa. Näin pyrittiin Palosen mukaan rakentamaan tarinaa, jossa puolue oli pakotettu jäämään oppositioon ja asettumaan entistä voimakkaammin vaihtoehdoksi muille puolueille.

Palosen mukaan puolueen tietoisella eristämisellä voi olla vaikutusta kannatuksen kasvuun.

– Tämä "me vastaan muut" -asetelma on Halla-ahon paras mahdollisuus kasvattaa puolueen suosiota.

Halla-aho on itse verrannut perussuomalaisia ruotsidemokraatteihin, joiden kannatus on pyörinyt 20 prosentin tuntumassa.

Palonen sanoo, että ruotsidemokraatit ovat saaneet nostetta nimenomaan siitä, että kaikki muut puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä sen kanssa.

Leviääkö liike netistä kaduille?

Perussuomalaisten gallupkannatus on ollut viime aikoina alamaissa.

Ylen viimeisimmässä gallupissa puolue sai yhdeksän prosentin kannatuksen. Kuntavaaleissa perussuomalaiset sai 8,8 prosentin kannatuksen.

Palosen mukaan kannatus ei kasva automaattisesti oppositiossa. Yksi puolueen kannalta olennaisimmista kysymyksistä on se, miten uusi puoluejohto saa kannattajakuntansa liikkeelle.

– Halla-aho ja puolueen varapuheenjohtajisto mobilisoi ihmisiä ennen kaikkea netissä. Voi kuitenkin olla, että puolueen aktiivit kylissä ja kunnissa eivät enää lähde samalla tavalla liikkeelle, jos he kokevat, että puolue ei enää vastaa heidän näkemyksiään perussuomalaisista.

Perussuomalaisten kannatuksen kehitykseen vaikuttavat Palosen mukaan myös se, miten yhtenäisenä puolue pysyy ja millaiseksi uusi hallitus muodostuu.

– Ratkaisevaa on sekin, miten tavallisten ihmisten ahdinkoa nostetaan esille muissa puolueissa.

Palosen mukaan muiden puolueiden ei kannata myöskään tuudittautua siihen, että perussuomalaisten kannattajat eivät lähde laajoin joukoin Halla-ahon taakse.

– Kaikkien puolueiden kannatus ratkeaa sillä, miten hyvin ne saavat yhteyden äänestäjiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.