Niikko arvioi, että loikkauksia tulee – Kulmala lähti jo

"Olisin toivonut Soinia ryhmäkokoukseen. Nyt voi tapahtua mitä tahansa."

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko arvioi, että ainakin yksittäisiä loikkauksia tullaan näkemään. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ari Helminen / Uutissuomalainen

Eduskunnassa odotetaan mielenkiinnolla, mitä perussuomalaisten ryhmäkokouksessa tapahtuu, pysyykö ryhmä kasassa vai jakaantuuko se kahtia. Kokous alkaa kello 13.

Rääkkyläläinen kansanedustaja Kari Kulmala ehti jo kertoa erostaan. Hän kertoi asiasta Facebookissa tiistaina aamupäivällä.

– Olen päättänyt erota Perussuomalaiset-puolueesta, koska se ei ole enää samanlainen kuin mihin olen alun perin liittynyt. Tällä hetkellä minulla ei siis ole poliittista kotia, Kulmala kirjoittaa päivityksessään.

Soini on poissa

Kansanedustaja Mika Niikko kertoo odottaneensa, että puolueen entinen puolueen puheenjohtaja Timo Soini olisi tullut ryhmäkokoukseen mukaan, mutta hän on Oslossa.

– Jään kaipaamaan sellaista tolkun ääntä, koska puoluekokouksen jälkeen jäi paha mieli sen johdosta, miten Timoa kohdeltiin. Hän sai erittäin huonoa kohtelua loppumetreillä ja se jäi vaivaamaan minua tosi paljon, Niikko jatkaa.

Niikko kertoo, että hän on oppinut arvostaman vanhempia henkilöitä ja heidän työtään. Heitä pitää kunnioittaa.

– Kysyn tässä hetkessä, mikä on meidän puolueen tulevaisuus, Niikko sanoo.

"Huutavan ääni erämaassa"

Niikko arvioi, että oppositioon siirrettyjen perussuomalaisten kannatus lähtee nousuun, mutta puolue ei ole samanlainen kuin aikaisemmin. Perussuomalaiset on ollut Niikon mukaan maahanmuuttokriittinen yleispuolue, johon on mahtunut sosiaalipolitiikka, työllisyyspolitiikka, nuorisopolitiikka ja monet muut politiikan lohkot.

– Me olemme nyt yhden äänen puolue, jos kortteja ei osata pelata riittävän hyvin. Ja pelkään, että meidän tulevaisuus on olla huutavan ääni erämaassa loppuun saakka, Niikko kertoo.

"Liikettä tapahtuu"

Niikon mukaan eduskuntaryhmän jäsenet eivät ole vielä keskustelleet keskenään uudesta tilanteesta ja siitä, pysyykö ryhmä kasassa.

– Oma veikkaukseni on, että tullaan näkemään liikettä, Niikko sanoo ja jatkaa.

– Ei tämä hyvältä näytä, kun tunnen kaikki eduskuntaryhmän jäsenet. Nyt voi tapahtua mitä tahansa.

Niikko kuitenkin arvioi, että ryhmä haluaa pysyä kasassa, mutta on henkilöitä, jotka tulevat tekemään omat johtopäätöksensä.

– Haluaisin nähdä Timo Soinin tänään ryhmäkokouksessa ja sen, mitä puolueen perustaja ja isä sanoo puolueen tulevaisuudesta, Niikko vastaa kysymykseen, pysyykö hän ryhmässä vai ei.

Villejä huhuja

Kansanedustaja Jari Ronkainen arvioi, ettei kovin moni lähde ryhmästä, mutta yksittäisiä tapauksia saattaa tulla. Hän kertoo yllättyneensä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ratkaisuun siirtää perussuomalaiset oppositioon, koska perussuomalaiset olivat valmiit sitoutumaan hallitusohjelmaan.

Ilma on nyt sakeanaan erilaisia huhuja perussuomalaisten kohtalosta. Iltalehden mukaan keskustalaisille kansanedustajille on esitelty mallia, jossa perussuomalaisten väistynyt puheenjohtaja Timo Soini perustaisi oman eduskuntaryhmän.

Soini olisi ryhmän takuumiehenä ja vetäisi mukaansa ison ryhmän perussuomalaisia kansanedustajia. Toisaalta muistutetaan, että Soini on aikoinaan tuominnut puolueloikkarit niin kovasti, ettei hän voi ainakaan siirtyä muihin puolueisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.