Miten Paavo Väyrysen paluu voisi vaikuttaa eduskunnan voimasuhteisiin?

Kansalaispuolueen Väyrynen voisi halutessaan tehdä pikapaluun Suomen politiikkaan.

Paavo Väyrynen on perustamanut oman puolueen. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Matias Åberg / STT

Jos keskusta ja kokoomus saisivat seurakseen mahdolliseen uuteen hallituspohjaan RKP:n ja kristillisdemokraatit, olisi neljällä puolueella eduskunnassa niukka 101 edustajan enemmistö 200 edustajasta.

Tilanteeseen voisi tulla lisäjännitettä, jos europarlamentaarikko, keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen tekisi paluun eduskuntaan. Väyrynen nousi eduskuntaan vuoden 2015 vaaleissa keskustan listoilta, mutta hänen edustajantoimensa on ollut keskeytyksissä europarlamentin jäsenyyden perusteella.

Viime vuonna Väyrynen kertoi perustaneensa uuden kansalaispuolueen. Hän on muun muassa vaatinut keskustelua Suomen euroerosta, ja välit keskustaan ovat viilenneet. Väyrynen kuitenkin arvioi jo viime vuonna, että olisi palaamassa eduskuntaan tällä kaudella.

Jos Väyrynen tulisi takaisin kansalaispuolueessa ja varaedustaja Mikko Kärnä (kesk.) saisi väistyä, olisi mahdollisella neljän puolueen hallituksella ehkä enää 100 paikkaa eduskunnassa.

Koska puhemies ei osallistu eduskunnan äänestyksiin, voisivat hallituksen ja opposition puntit 199 edustajan jaossa olla hyvin tasan.

Ei estettä pikapaluulle

Virkamiehet ovat valmistelleet eduskunnan työjärjestykseen uutta säännöstä, joka vaikuttaisi edustajan palaamiseen yllättäen europarlamentista.

– Siinä tarkennettaisiin, että Euroopan parlamentista palaavan kansanedustajan tulisi ilmoittaa hyvissä ajoin puhemiehelle, milloin hän palaa hoitamaan keskeytynyttä edustajantointaan eduskuntaan. Tällaista säännöstä ei tällä hetkellä ole, kertoo eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola STT:lle.

Hänen mukaansa hyvissä ajoin tehty ilmoitus olisi tärkeä muun muassa varaedustajan kannalta, sillä se antaisi aikaa valmistautua.

"Väyrynen ei ole ollut yhteydessä"

Muutosehdotusta käsittelee eduskunnan puhemiesneuvosto tiistaina. Sen etenemisaikataulusta ei ole tarkkaa tietoa.

Ehdotus edellyttää muutosta eduskunnan työjärjestykseen ja siten myös eduskunnan täysistunnon hyväksynnän.

Paavolan tietojen mukaan Väyrynen ei ole ollut yhteydessä eduskuntaan mahdollisella paluuasialla.

Hänen mahdollisen paluunsa vaikutuksista kertoi aiemmin ainakin Helsingin Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.