Orpo, kokoomus ja hallitus ovat nyt vakavan harkinnan edessä

"Jyväskylästä tulee eri puolue kuin sinne lähti."

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Perussuomalaiset ei ole sama puolue kuin ennen. Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että edessä on erittäin vakava pohdinta perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen jälkeen. Kokoomus joutuu nyt vakavasti harkitsemaan hallitusyhteistyön edellytyksiä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa, arvioi kokoomuksen puheenjohtaja Orpo.

Hänen mukaansa perussuomalaiset ei ole sama puolue kuin ennen. Orpo kommentoi asiaa Verkkouutisten lisäksi myös tuoreeltaan medialle Turussa.

Kokoomus joutuu nyt Orpon mukaan miettimään, onko hallitusyhteistyön jatko perussuomalaisten kanssa mahdollista. Kokoomus ei ole hallituksessa mukana hinnalla millä hyvänsä, Orpo tiivistää. Uusien vaalien mahdollisuudella hän ei kuitenkaan halunnut vielä lauantaina iltapäivällä spekuloida.

– Ei riitä, että Halla-ahon johdolla puolue sitoutuu hallitusohjelmaan. Kyse on myös periaatteista.

Kenestä takuumies?

Edellisellä puheenjohtajalla Timo Soinilla oli Orpon mielestä roolia takuumiehenä, jonka sanaan on voinut luottaa. Nyt tilanne on Orpon näkemyksen mukaan se, että hän ei tiedä, onko hallituksessa perussuomalaisten takuumiestä.

Orpo viittaa hallitusohjelman kirjaukseen Suomesta avoimena ja kansainvälisenä kieliltään ja kulttuuriltaan rikkaana maana.

– Mielessäni on paljon avoimia kysymyksiä, joita on noussut esiin muun muassa perussuomalaisten puheenjohtajakamppailun aikana ja myös aiemmin, Orpo sanoo Verkkouutisille.

Eri puolue kuin ennen

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov kommentoi medialle lauantaina, että kokoomus ei mahdu samaan hallitukseen Halla-ahon kanssa.

– Nuorten puheenjohtajan kanta kertoo hyvin siitä, miten vakava paikka tämä on kokoomukselle, Orpo sanoo.

Puheenjohtajan vaihdos on Orpon mukaan perussuomalaisille suuri muutos.

– On aivan selvää, että Jyväskylässä kokouksesta tulee ulos eri puolue kuin sinne lähti, Orpo toteaa.

Jussi Halla-aho valittiin suoraan ensimmäisellä kierroksella tänään perussuomalaisten johtoon.

Orpo aikoo keskustella perussuomalaisten puheenjohtajavalinnan seurauksista kokoomuksen puoluejohdon kanssa. Maanantaina aamupäivällä on luvassa tapaaminen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Jussi Halla-ahon kanssa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut