SDP:n tilanne näyttää todella pahalta, sanoo tutkija Erkka Railo

"Maan suurimpiin kuuluvalla puolueella ei pitäisi olla näin vaikeaa löytää presidenttiehdokasta."

Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo. Antti Aimo-Koivisto

Jecaterina Mantsinen / STT

SDP:n presidenttiehdokasasettelu näyttää todella pahalta, sanoo Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo. Hänen mukaansa maan suurimpiin kuuluvalla puolueella ei pitäisi olla näin vaikeaa löytää presidenttiehdokasta.

Syitä tälle on Railon mukaan monta, eivätkä kaikki hänen mukaansa ole yksin SDP:n ongelmia. Istuvan presidentin suosio on yksi syy: Sauli Niinistön päihittäminen on hyvin epävarmaa

– Nähtiin jo viime vaaleissa, että jos tähän kisaan lähtee, siinä menestyminen ei ole mitenkään sanottua, Railo sanoo.

Presidentinvaaleissa keskustellaan turvallisuuspolitiikasta, mikä on Railon mukaan hyvin vaikea keskustelunaihe, koska se kietoutuu niin vahvasti istuvan presidentin näkemyksiin.

– Turvallisuuspolitiikasta on vaikea keskustella ja istuva presidentti lähtee siihen keskusteluun etulyöntiasemasta. Meillä turvallisuuspoliittisessa keskustelussa yleensä lähdetään siitä, että ollaan presidentin kanssa samaa mieltä. Nyt pitäisi haastaa presidentti. Se on hankalaa.

Railo sanoo, että puheenjohtaja on loppupeleissä vastuussa siitä, että puolue löytää presidenttiehdokkaan. Hän ei kuitenkaan panisi sen puuttumista Antti Rinteen syyksi.

– Tekisi mieli ajatella, että vastuunkantajia ei tunnu löytyvän ja se on kummallista. Kyllä se jotain puolueen moraalista ja hengestä kertoo, että ehdokkaan löytäminen on näin vaikeaa.

Tutkija yllättyi Tuomiojan avauksesta

Railo sanoo yllättyneensä Erkki Tuomiojan tämänpäiväisestä avauksesta, että puolueen pitäisi harkita asettumista Niinistön taakse vaaleissa.

– Kyllä se jotain meidän ajastamme kertoo, että SDP:ssäkin koetaan, että se voisi asettua tukemaan Niinistöä.

– SDP on kritisoinut Suomen nykyistä turvallisuuspoliittista linjaa aika voimakkaastikin viimeisen parin vuoden aikana.

Railon mukaan Tuomiojan ehdotuksesta voi tehdä johtopäätöksen, että Niinistö on onnistunut tehtävässään erittäin hyvin. Hän kuitenkin sanoo, että on vaikea nähdä, ettei puolue asettaisi lainkaan omaa ehdokasta.

– Jos omaa ehdokasta ei olisi, se olisi kummallinen tunnustus puolueelta, ettei puolueesta löydy tarpeeksi kunnianhimoista henkilöä tai tarpeeksi hyvää vaihtoehtoa istuvalle presidentille.

Railo lisää kuitenkin, että presidentinvaalikampanja vie ehdokkaalta paljon aikaa, joka ei välttämättä maksa itseään takaisin.

– Kukaan ei varmaan henkilökohtaisista syistä haluaisi käyttää aikaansa henkilökohtaiseen kampanjointiin, joka vie illat ja viikonloput ilman, että siitä on selkeää hyötyä itselle tai puolueelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut