Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ilja Janitskinista taas uusi vangitsemisvaatimus

MV-lehden perustaja voidaan saada luovutuksella tuomiolle vain jutuista, joista hänet on vangittu.

Mikko Gustafsson / STT

MV-julkaisun päätoimittajaksi itseään kutsuneesta Ilja Janitskinista on tehty lisävangitsemisvaatimus uusien rikosnimikkeiden perusteella. Janitskiniin on kohdistunut lisäepäilyjä, joita tutkitaan muun muassa törkeänä kiihottamisena kansanryhmää vastaan ja törkeänä kunnianloukkauksena. Janitskinia vaaditaan vangittavaksi poissaolevana myös rahankeräysrikoksesta, salassapitorikoksesta ja tekijänoikeusrikoksesta.

Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen kertoo, että viranomaisten tavoitteena on saada Janitskinista aikaan kansainvälinen etsintäkuulutus Suomeen luovuttamista varten.

– Jos Janitskin luovutetaan, kaikki käsiteltävät jutut täytyy olla luovutuspyynnössä. Emme saa luovutetuksi häntä kuin jutuista, joista hänet saadaan vangittua, Hämäläinen kertoo.

Käytännössä jutut eivät siis etene, jos Janitskinia ei vangita niistä.

Vangitsemisvaatimusta käsitellään tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjä on pyytänyt asian käsittelyä salaisena.

Vangittiin poissaolevana lokakuussa

Helsingin käräjäoikeus määräsi Janitskinin poissaolevana vangittavaksi lokakuussa, mihin Janitskin ei saanut muutosta myöskään Helsingin hovioikeudesta. Korkein oikeus puolestaan päätti helmikuussa, että Janitskinin vangitsemismääräys pysyy voimassa.

Janitskinista on aiemmin annettu eurooppalainen pidätysmääräys, joka tarkoittaa ainoastaan EU-maiden sisäistä nopeutettua luovutusmenettelyä.

Espanjalainen tuomioistuin päätti jo kertaalleen luovuttaa Janitskinin Suomeen. Tuomioistuin kuitenkin päästi hänet odottamaan luovutusta vapaalle jalalle, minkä jälkeen Janitskin katosi viranomaisten hyppysistä.

Janitskinia on jo aiemmin epäilty muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta ja tekijänoikeusrikoksista. Rikosepäilyt ovat kytkeytyneet MV-julkaisuun.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut